Ik bijt niet

In Stadse Zaken by Redactie

Door Anieke Barth

ik-bijt-niet

Sanne Lotte Kroezen lanceerde gisteren haar project Ik bijt niet. Door middel van ludieke posters, filmportretten en een website probeert zij het stigma rondom migranten onder de aandacht te brengen. Het project heeft als doel om met name jongeren te confronteren met hun eigen vooroordelen. Sanne: “ik ben een mensenmens. Ik snap niet dat er zoveel onderscheid wordt gemaakt tussen mensen, die toch allemaal mens zijn.” Toch zijn het natuurlijk niet alleen de jongeren die een spiegel voorgehouden kan worden, misschien heeft de hele mienskip daar wel wat aan.

Volgens Sanne en Stichting 1, waarmee ze het project uitvoert, kan er namelijk best wat veranderd worden in onze samenleving vol harde meningen, ongenuanceerdheid en gebrek aan dialoog rondom deze kwestie. Daar hebben ze wel een punt: velen van ons leven toch in ons eigen bubbeltje van mensen die vergelijkbare levens leiden. Probeer je dan maar eens in de situatie van een ander in te leven – die je niet kent.

Er hangen nu posters op middelbare scholen met daarop foto’s van een van de vier deelnemers aan het project. Zij komen uit Iran, Bosnië, Syrië en China en hebben elk hun eigen verhaal. Zo had Stirgo Mekari liever als toerist naar Nederland willen komen dan als vluchteling. Op de posters is een QR-code geplaatst die de leerlingen naar de website van het project stuurt, om meer te weten te komen over de mensen op de posters.

sannelottekroezen

Ik bijt niet heeft een positieve insteek. Je leert de deelnemers een klein beetje kennen, lekker makkelijk vanuit je luie stoel. Je leert over wat het betekent om aangekeken te worden op je afkomst of hoe je eruit ziet. Ik bijt niet opent deuren naar een opener samenleving. Zoals Hooman Nassimi in zijn filmpje zegt: “het is heel belangrijk dat we de diversiteit die in onze samenleving bestaat, als een bron van energie te zien, in plaats van iets moeilijkers.” Je inleven in het leven van een migrant wordt door Sanne makkelijker gemaakt. Misschien gaan we nu eindelijk die échte dialoog aan, met deze video’s als eerste stap door een iets geopende deur. Sanne: “spread the word! Hoe meer mensen dit zien, hoe fijner het is om in ons stadsje te leven.”

Alle verhalen zijn te vinden op de website ikbijtniet.nl.

Ik bijt niet op facebook: facebook.com/ikbijtniet/