IJzel

In Kort verhaal, Lekker lezen by Sierd van der Bij

Door Sierd van der Bij

De straat glinsterde van de ijzel. Glad was het. Nu hoeft het op de Nieuwestad alleen maar te regenen om eens een goed op je plaat te gaan, maar het was echt glad vanavond. De aanstaande Kerst werd zo een stuk gezelliger. Sjonnie zat op het paard. Hij vond het maar niks dat het Friese paard Fries was. Johnny was Anti-Fries. Hij moest niets van Friesland hebben. Dat Leeuwarden de hoofdstad van Friesland is, en dat beiden onlosmakelijk verbonden zijn, daar kon Johnny niet zoveel mee. Een ritje naar Beverwijk om nieuwe Nikes was voor hem een straf. Niet omdat er zoveel mensen op de Zwarte Markt waren, maar omdat de helft van de rit door Friesland ging.

Het was een donderdagavond, Studentenavond. Sjonnie deed nog weleens een Dolle Dinsdag, maar op Studentenavond draaide hij vaak late dienst in de Condens. Hij was er machineman. Er was maar een dag belangrijk voor hem, en dat was vrijdag. We vroegen hem iedere week, maar steevast was zijn antwoord: “Nee jong, Cambuur morgen hè.” Dat hij die avond mee op stap ging, was een zeldzaamheid die we in de Ouwe Stoep tot sluitingstijd vierden.

Peter was na het broodje pollo meteen naar huis gefietst. Hij had wat te doen. “Porno kijken zeker?” We wisten alle drie dat Sjonnie gelijk had, maar Peter schudde zijn hoofd. “Nee jong, ik moet een opdracht inleveren.” Sjonnie lachte. Studeren was niet voor hem weg gelegd. “Ik zie je morgen bij ’t Hertsje. Fiets en trek voorzichtig, student.” Peter fietste met een opgestoken middelvinger weg. “2-0 morgen”, schreeuwde hij door het laatste beetje Doelesteeg.

Nu zaten we bij dat Friese paard. Van de Noordzijde van de Nieuwestad kwam een handvol studenten aan. Geen jassen aan, niks. Gestreepte truitjes met een of andere moeilijke, Latijnse tekst achterop. Sjonnie hoorde een soort Nederlands dat hij een keer eerder had gehoord bij de Febo in Groningen, na een avond door met Peter. Ik leunde met mijn hoofd tegen het been van het paard aan en ik wist niet zeker of ik nou in lagere of hogere sferen was. Het broodje pollo was weleens beter gevallen. “Hey jong, komen die lui uit Groningen?” Voordat ik Sjonnie kon antwoorden, was hij als een soort Zorro van het paard gesprongen. Oh shit. Vanuit mijn bezopen ooghoeken zie ik de drie studentenballen lopen, marineblauw en donkerrood. Dit zijn die lullen van Sempiternus.

“Het zijn geen Groningers, maar Friezen!” schreeuwde ik Sjonnie na. Even was ik vergeten dat dat nog erger was. De Pijp ontdooide. Sjonnie rende met het vuur van twintig Bengaalse fakkels op de MI-Side in de ogen op de Sempi studenten af. Hij duwde de middelste van de slungels op de grond, de andere twee renden in verschillende richtingen weg. Mooie maten. Sjonnie pakte de arme jongen bij de kraag van zijn ballentrui: “Godsamme, dou bist in Liwwadden, praast als su’n student uit Groningen en dou bist in Fries. Sodemieter op juh!” Hij wierp Sempi op de grond en liep terug naar het paard. “Kom, we gaan naar huus. Ik heb morgen vroege.”