Van schouwburg naar open lucht!

In Beleven, Evenementen by Alwien de Boer

[Foto: Iepenloftspul Brantgum]

Het is zomer, de meeste schouwburgen zijn met zomerreces, en dat betekent in Friesland dat het theater zich naar buiten verplaatst. Naar het bos, het klooster, het zwembad of de tuin van de notaris bijvoorbeeld. Maar liefst veertien Iepenloftspullen zijn er de komende maanden te zien. Toneel in de open lucht op onverwachte locaties en altijd met heel veel liefde gemaakt, dat voel je.

Ik houd van theater zonder pluche. Theater waaraan locatie en weersomstandigheden als extra dimensie worden toegevoegd. Op locaties waar nog nooit eerder een tribune stond, in plaatsen waar ik nog nooit eerder was. Het liefst op een mooie zomeravond, op teenslippers en in een leuke outfit. Maar ook als het kouder is lekker onder een dekentje, desnoods op regenlaarzen.

In de maand juni, juli en september speelt er bijna iedere avond wel ergens in de provincie een Iepenloftspul. Op de website www.iepenloftspullen.nl vind je de agenda en de websites van alle Iepenloftspullen. Het bekendste Iepenloftspul is ongetwijfeld die in Jorwert. De traditie van toneel in de openlucht, tussen de perenbomen in de tuin van de notaris, bestaat daar al zo’n 60 jaar. Maar juist ook de kleinere producties en dorpen die voor het eerst met een stuk komen zijn het bezoeken waard en kunnen verrassend leuk zijn. Ik kies altijd voor een mix van traditie en debutanten en ik ben fan van het Berne Iepenloftspul, waarin alleen maar kinderen meespelen.

Aan het eind van de zomer worden de Gouden Gurbes uitgereikt aan de makers van de Iepenloftspullen. De Gurbes zijn een Friese variant op de Oscars. Een vakjury reikt prijzen uit voor de beste voorstelling, hoofdrol, bijrol, decor en vormgeving. Als bezoeker mag je je stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Zoals veel titels al doen vermoeden zijn de meeste Iepenloftspullen in het Fries. Is dat erg als je geen Fries verstaat? Neuh, dat denk ik niet. Ga voor de sfeer, rij naar een dorp waar je nog nooit eerder was, beleef het mienskipsgevoel en laat je verrassen. En vergeet dat dekentje niet.