“intiem en hoogstaand”

In Evenementen, Muziek by Esther Kloosterman

Door Esther Kloosterman

Bij de rotonde die de Groningerstraatweg kruist met de Bleeklaan, bevindt zich woongroep Hoeksterpoort. “Ongeveer 50 jaar geleden zat er een gasfabriek in het pand. Later is de woongroep gevormd in het kantoorgebouw van deze fabriek. Dit met de achterliggende gedachte om een duurzamere leefomgeving te creëren. Want, wanneer je met een groep woont, kun je een wasmachine delen of samen koken zodat je minder gas, water en elektra verbruikt,“ vertelt bewoner Erik van der Pol. “Tegenwoordig brengt iedereen zijn eigen wasmachine mee, dus het duurzame is er inmiddels vanaf. Wel is het erg gezellig om een huiskamer te delen. Bij tijd en wijlen organiseren we een spelletjesavond, eten we samen en vinden er huiskamerconcerten plaats.”

De huiskamerconcerten worden twee keer per maand georganiseerd en zijn laagdrempelig, maar van een hoog niveau. Het is een simpel concept: artiesten mogen zich aanmelden en spelen gratis of tegen een kleine vergoeding, bijvoorbeeld door met de pet rond te gaan of een kleine entree te heffen. Hiernaast is het de bedoeling dat je zelf een biertje of wijntje meeneemt.

In mijn eentje ga ik naar de Hoeksterpoort, waar ik bij binnenkomst met briefjes aan de wand naar de huiskamer wordt gewezen. Ik raak geïmponeerd door de mysterieuze sfeer die in de trappenhal van het enorme gebouw hangt. Eenmaal in de woonkamer aangekomen, hangt er een relaxte en vriendelijke sfeer: een echte oppepper.

Huiskamerconcert 1

Foto: Denise Janssens

Thomas Meester (gitaar en zang) en Terry Menger (percussie) treden op. De avond begint herkenbaar met covers als ‘Redemption Song’ van Bob Marley en ‘The Dock Of The Bay’ van Otis Redding. Nadat het duo is warmgedraaid worden eigen nummers gespeeld met thema’s als liefde, vrijheid en eenzaamheid. Thomas’ heldere stem is aangenaam om naar te luisteren, vooral wanneer hij naar de hoogte reikt. De percussie van Terry maakt de nummers af en houdt het interessant.

Binnen de intieme kring van de huiskamer valt een gezonde spanning van het duo af te lezen. Dit zorgt af en toe voor wat gestuntel, waardoor er een lacherige interactie ontstaat tussen de jongens en het publiek. Dit vind ik dan ook de charme van huiskamerconcerten. Een intieme en gemoedelijke sfeer, waar imperfectie is toegestaan en zorgt voor herkenbaarheid en sympathie. Een sfeer die je op een concert buiten de huiskamer niet snel zult vinden. Het was een topavond en mij zul je snel weer vinden in de Hoeksterpoort.

Volg Huiskamerconcerten Leeuwarden om op de hoogte te blijven van toekomende evenementen. Het volgende huiskamerconcert in de Hoeksterpoort is vanavond – dinsdag 5 april – met ANY OTHER: