De muziek van Hilbrandt: “Fuck. Het is gewoon anders!”

In Beleven, Column by Keimpe HugingLeave a Comment

De kunstenaar door de ogen van een leek: Keimpe belandde plots in een nieuwe situatie en liet z’n ogen en oren verrassen. 

Daar stond ik dan, samen met I. in een weiland aan de rand van deze winderige stad in het noorden. Allebei in een wit onderbroekje met bijpassende sokjes en schoentjes. #HOEDAN?

Zoals op iedere doordeweekse dag sta ik op, zet een pot koffie en scroll even op Facebook voor een blik in andermans leven. Dan gebeurt het wel eens dat ik getagged word, meestal om de meest grote onzin, maar deze keer was dat even anders. “Met spoed acteurs gezocht voor een videoclip, je moet wel de hele donderdag beschikbaar zijn en je kop gaat kaal”. Ik dacht bij mezelf; ach, ken ut skele, nou. Dus zo gedacht, zo gedaan. Voordat ik het mij echt realiseerde, stond ik op de set van de nieuwe videoclip van Laurens van der Meulen, alias Hilbrandt, mijn kop te ontdoen van de laatste wilde manen die ik nog had. #Zodan!

De muzikale kunstenaar

Laurens leerde ik pas kennen op de draaidag zelf, waarbij ik direct van hem een witte onderbroek in m’n handen gedrukt kreeg. Een betere ijsbreker kan ik niet verzinnen. De man met de eeuwige glimlach, gekleed in trainingsjackje, straalt een en al kunst uit. Onder de tatoeages, maar niet ‘zomaar’: het zijn werken van bekende kunstenaars, zoals tattoo artist Liam Sparkes uit Londen en Sebastian Gögel uit Leipzig. De man die een hekel heeft aan het traditionele onderwijs, verdient hierin op eigen wijze vandaag de dag deels zijn brood. En zo inspireert en begeleidt Laurens de volgende generatie creatievelingen. Waar je een muzikant verwacht in alle stereotypering, zie je bij hem de sporen van een kunstenaar: autonoom, eigenzinnig, tredend buiten gevestigde kaders.

Hilbrandt

Hilbrandt is een band ontstaan vanuit de Heksenhamer formatie. Dit muzikale collectief brengt platen uit onder de naam Heksenhamer Rekkords. Nederlandstalige muziek, maar in een trant die ik niet helemaal kan plaatsen of vergelijken. Fuck, het is gewoon anders. Authentiek.

De formatie, bestaand uit Adriaan Groffen (drummer), Liza Bloem (zang), Rob Haak (gitaar), Diederik Pasman (synthesizer), Ico Balt (bas/synthesizer) en natuurlijk Laurens van der Meulen (zang en synthesizer), weet een originele draai te geven aan de muziek en zo een geheel eigen geluid te creëren.

Hilbrandt’s laatste album HAVEN was vrij beladen met thema’s als de dood en het besef van vergankelijkheid. Helaas door een persoonlijke ervaring. Echter het aankomende album MoToR wordt meer upbeat en lekker dansbaar. De eerste single, str0b0sk00p wordt met clip en al aanstaande woensdag online gelanceerd. Geschoten door Jonathan Sipkema met twee kale koppen in beeld en geweldige muziek, is het gelijk aan kijken en genieten!

Nieuwsgierig geworden en wil je Hilbrandt live zien? Dan moet je zaterdag 25 november in Asteriks zijn. Vanaf half acht ’s avonds gaat hij los, samen met Roelie Vuitton, op Explore the North. Wees erbij mooie mensen, want we gaan nog veel horen van deze baas!

KEIMPE HUGING