Herdenking in Joodse Huizen van Leeuwarden

In Beleven, Evenementen by Elke Verwoerd

Op 1 mei vindt de vijfde editie van Open Joodse Huizen plaats. In Leeuwarden en veertien andere steden worden op of rond die dag persoonlijke herdenkingen georganiseerd in huizen en andere gebouwen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Het programma wordt georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam in samenwerking met lokale partners.

Open Joodse Huizen in vijftien Nederlandse steden

Het project Open Joodse Huizen ontstond in 2012 in Amsterdam en sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de (voor- en naoorlogse) joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Er is veel belangstelling voor deze intieme manier van herdenken; de afgelopen jaren groeide het programma dan ook uit naar steeds meer deelnemende steden. De herdenkingen in het kader van Open Joodse Huizen 2016 vinden plaats in Alkmaar, Amsterdam, Appingedam, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Gouda, Groningen, Hoorn, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Vught/Den Bosch, Winsum en Winterswijk.

Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op het Joods Monument, het monument op internet voor alle joden in Nederland die tijdens de Sjoa zijn vermoord. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen directe getuigen, hun nazaten, buurtbewoners en kenners over het (voor- en naoorlogse) joodse leven. Er wordt gesproken over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

003-Bij-de-Put-1927

[Bij de Put, Leeuwarden, 1929]

Wat gebeurt er op 1 mei in Leeuwarden?

In Leeuwarden opent het eerste object op 1 mei om 13.00 uur haar deuren. Op een tiental adressen in en rond de oude Joodse buurt wordt een herdenking gehouden. Bezoekers zijn welkom om te komen luisteren en een bijdrage te leveren. Bovendien zijn er op de Joodse begraafplaats, in het Verzetsmuseum en in Historisch Centrum Leeuwarden rondleidingen of andere speciale activiteiten. Alle objecten zijn gratis toegankelijk.

Zie voor meer informatie over het programma van Open Joodse Huizen 2016 deze website en de website van het HCL.

Open Joodse Huizen Leeuwarden wordt georganiseerd door Fries Verzetsmuseum, Joodse gemeente Leeuwarden, Historisch Centrum Leeuwarden, Tûmba, Aed Levwerd, Tresoar en werkgroep Speelmanskwartier.