Hendrik IV – ongeschikt voor kinderen?

In Beleven, Theater by Alwien de Boer

In de voorjaarsvakantie heeft De Harmonie verschillende jeugd- en familievoorstellingen geprogrammeerd. Alwien ging afgelopen zaterdagavond met haar 8 jarige zoon naar Hendrik IV – Ongeschikt voor kinderen van Sanne Nouws.

Door Alwien de Boer

Zijn naam staat in grote neonletters op het podium: Hendrik 4. Hij waant zich koning en zijn vrienden Berthold en Landolf doen alles wat hij zegt. Met liefde, maar soms ook zuchtend, voeren ze zijn wispelturige wensen uit. Ze laten zich commanderen, want de koning mag dan gek zijn, hij is wel de baas. Dus als hij wil dat er alleen pizza Hawaï is, dan is er pizza Hawaï als ontbijt, lunch en diner. En als Berthold en Landolf samen smoezen over de vloer die de verkeerde kleur heeft wordt er een nieuwe wet bedacht waar zij bij staan: er bestaat geen privé meer.

Hendrik’s motto’s “alles kan als je maar wilt dat het kan” en “het leven is te kort om in de maat te lopen” zijn de perfecte uitgangspunten voor de Grote King Henry show die hij samen met zijn vrienden wil neerzetten. Een show vol met muziek, dans, gekke kostuums en een vliegact. Een voorstelling waarin de meest onmogelijke dingen mogelijk gemaakt worden. De show is al begonnen als er een mevrouw van Het Bureau binnenkomt. Ze heeft lucht gekregen van grof taalgebruik, aanstootgevende kostuums, geweld en te veel herrie. Het zaallicht gaat aan, er moet direct gecheckt worden hoeveel kinderen er in de zaal zitten en wat hun leeftijd is. Misschien moeten er scenes geschrapt worden of blinddoeken worden uitgedeeld, want stel je voor dat de kinderen blijvende schade overhouden aan deze show.

Al snel wordt de aanpak duidelijk: er gaat gecensureerd worden. Scène voor scène ontleedt Mathilde van Het Bureau de show en er lijkt niet veel over te blijven dat geschikt is voor de kinderoogjes in de zaal. Wanneer Mathilde haar hang naar het vasthouden aan regels en wetten wat los lijkt te laten en stiekem een rap improviseert zijn Berthold en Landolf in discussie met elkaar. Hoe lang gaan ze dit nog volhouden? De vrienden waren verkleed toen hij van een paard viel en vervolgens dacht dat hij koning Hendrik IV was. Hij heeft deze illusie nodig om in leven te blijven, maar nu vragen ze zich hardop af of het niet beter is om te stoppen en hem af te zetten.

Ondertussen is ook Hendrik tot de conclusie gekomen dat het beter is om zonder elkaar door te gaan. Hij ontslaat zijn personeel. Maar wie is hij dan eigenlijk nog? En wat is de waarheid? Dat is toch eigenlijk slechts datgene wat je met elkaar afspreekt?

Aan het eind mogen de kinderen beslissen of de voorstelling kan worden afgesloten met een zoen. De zaal vindt een zoen geschikt voor kinderen, maar dan wel zonder speeksel en tong én met een romantisch muziekje en vuurwerk. En dat is precies hoe deze voorstelling na 40 minuten eindigt.

De voorstelling zit vol humor, absurde scènes, af en toe een diepere laag en interactie met het publiek. Het is leuk om te zien dat sommige kinderen graag de interactie aangaan en anderen juist liever wegduiken op hun stoel. Mijn 8-jarige kreeg geen kans weg te duiken toen de koning ineens naast ons stond en hem vroeg tot elf te tellen. Het decor met de grote gekleurde neonletters, de muziek en de rap “Alles kan” maken het een feestje om naar te kijken en luisteren.

In de foyer met een drankje kletsen we nog even na. Op de vraag waar vond jij dat de voorstelling over ging antwoordde hij: over geloven in jezelf. Dat is een mooie en korte conclusie van het geheel.

Spel: Lottie de Bruijn, Joep van der Geest,  Femke Arnouts en Len Pillen
Tekst en regie: Sanne Nouws

Hendrik IV toert nog t/m april langs de Nederlandse theaters.
Stipproducties www.stipproducties.nl

Kijk op www.harmonie.nl voor theatervoorstellingen in de voorjaarsvakantie.