Hanne Hukkelberg & Bert Wagendorp op Explore the North

In Beleven, Evenementen by Redactie

Explore the North verrijkt de line-up van het festival op 24 en 25 november met een nieuwe reeks namen: Hanne Hukkelberg (NO), Derya Yildirim & Grup Şimşek (TR), Champagne Superchillin (USA), Roman Helinski (NL), Boi Akih Duo & Joost Baars, Bert Wagendorp en Renzo Spiteri (Malta), die Quintessence_2 naar Leeuwarden brengt.

Psych-pop, Franstalige grooves en folky-pop met elektronische elementen

Derya Yıldırım & Grup Şimşek gooien hoge ogen met hun psych-pop: een mengeling van Turkse folk, grooves en psychedelia. De groep wordt geleid door de jonge zangeres en multi-instrumentalist Derya Yıldırım en heeft daarnaast leden uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland. Champagne Superchillin brengt je een bruisende mix van Franstalige pop, psych-riffs, new-wavey jams en synthesizer grooves. Juliet, Ben en Charlie begonnen een band met als doel: naar Frankrijk. Als je Juliets stem hoort, waan je je dan ook in de straten van Parijs. Opgegroeid als dochter van een koor-dirigent en kerk-organist kwam de Noorse Hanne Hukkelberg al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. In haar jeugd speelde ze in verschillende bands, van doom metal tot jazz ensembles. Hukkelberg staat bekend om haar persoonlijke platen en de wil om haar folky pop voortdurend opnieuw uit te vinden door onder andere creatief gebruik van elektronica en jazzy elementen.

Avontuurlijke, onvoorspelbare clash tussen jazz en poëzie

Een wereld aan klanken ontmoet elkaar in de samenwerking tussen het Boi Akih duo en dichter Joost Baars. De warme, kleurrijke stem van één van Nederlands meest virtuose zangeressen Monica Akihary en het inventieve gitaarspel van Niels Brouwer vormen de basis van Boi Akih. Deze twee meesters in improvisatie betreden op Explore the North samen met dichter Joost Baars het podium. Hij draagt voor uit zijn dit jaar verschenen bundel Binnenplaats, maar er komt ook nieuw werk voorbij. Taal en muziek vloeien in elkaar over: op het ene moment zijn ze in harmonie, dan volgt een confrontatie.

Fictie versus non-fictie

Het dit jaar uitgebrachte boek De Wafelfabriek van Roman Helinski gaat over het verdraaien van de werkelijkheid en het manipuleren van groepen mensen. Het boek is deels gebaseerd op de bestaande wafelfabriek in het Limburgse dorpje Nuth, de geboorteplaats van Helinski. Op Explore the North komt Helinski je zelf vertellen hoe zijn markante personages zijn geboren en op welke plekken de verbeelding gaten knaagt in de werkelijkheid. Helinski over De Wafelfabriek in gesprek met Radio 1: “Soms vergeet ik bijna wat wél en wat niet echt is gebeurd”. Daarnaast vertelt Bert Wagendorp, columnist bij De Volkskrant en schrijver, op Explore the North over de dilemma’s van de hedendaagse journalist. Dit jaar verscheen van zijn hand het boek Masser Brock waarin ‘waarheid in de journalistiek’ centraal staat. Zijn werk bevindt zich op het uiterst kwetsbare snijvlak van interpretatie en objectiviteit.

Geluiden uit Leeuwarden in Maltese versie

In Quintessence_2 betrekt de Maltese geluidskunstenaar en muzikant Renzo Spiteri het publiek bij een eigenzinnig geluidsexperiment. In het experiment staat ‘besef’ door middel van geluid en ruimte centraal. Op Explore the North zal Renzo Spiteri een performance neerzetten met in Leeuwarden opgenomen samples en live elektronische geluidsmanipulaties. Spiteri is een internationaal erkende artiest. Hij staat bekend om zijn artistieke veelzijdigheid en creatief gebruik van geluid, video en unieke bundelingen van deze verschillende disciplines.

Quintessence is een Valletta 2018 & #EngageCREATIVES samenwerking en is onderdeel van het Valletta – European Capital of Culture 2018 Programme.

Muziek en literatuur op prachtige locaties in Leeuwarden

Festival Explore the North benut de binnenstad van Leeuwarden als podium voor schrijvers, muzikanten en andere performers uit alle windstreken. Bezoekers dwalen tijdens dit winterse weekend door de Noordelijke stad, met concerten en gedichten als gids.

Tickets

Tickets voor Explore the North zijn verkrijgbaar via de website.