Hangmatten-installatie met bijzondere verhalen

Redactie Beleven, Evenementen

Lân fan taal en Explore the North presenteren Talentuinfestival op 13, 14 en 15 april.

Vrijdag 13 april gaat de tweede torenhoge projectie op de Oldehove in Leeuwarden in première. Voor Lân fan taal en Explore the North de perfecte aanleiding voor een weekend lang Talentuinfestival. Op 13, 14 en 15 april staan daarom onder meer schrijvers, bands en films geprogrammeerd in en rond de Prinsentuin (nu: Talentuin). De toegang voor het Talentuinfestival is gratis.

De Relaxerette

Een van de meest in het oog springende projecten is de try-out van de Relaxerette, een ronddraaiende installatie die bezoekers meevoert naar een ander perspectief. Neem plaats in een hangmat, sluit je ogen, pak een koptelefoon en luister naar verhalen die je wereld – voor even – stilzetten. Bezoekers kunnen kiezen uit de wervelende woordenstroom van Marc van der Holst, de melancholie van Marieke Lucas Rijneveld of één van de andere verhalen geschreven door Jamila Faber, Heksenhamer en Pieter van der Sman. Jolle Roelofs maakte speciaal voor de Relaxerette een soundscape. De Relaxerette wordt gepresenteerd door Arjan Kruidhof, Lân fan taal en Explore the North en is deze zomer onder meer ook te zien op Oerol.

Muziek

De band The Avonden beschrijft zichzelf als ‘The Gerard Reve Song Book’ en speelt vrijdagmiddag in MeM. Tijdens de projectie-première is er een live soundtrack door Kinetophone en zangeres Élénie Wagner. De afterparty op vrijdag is in Obe. Stadsdichter van Leeuwarden Jamila Faber/Bisoe brengt Nederlandstalige, elektronische muziek en Skeve Hindoe zorgt voor zinderende balkanbeats.

Film

In Michel, acteur verliest de woorden volgen we Michel van Dousselaere, bij wie in 2014 progressieve afasie werd ontdekt. Met een inleiding door afasie-deskundige Roelie Sijbenga (UMCG). Memories wrapped in paper planes is een korte film van Antonia Rehnen met soundtrack van Kinetophone. De Fluisterlijn brengt 90 Leeuwarders close-up in beeld: een opmaat tot 8ste dag op 8 juli.

Poëzie

De jonge scribenten van Meeuw Jonge Schrijvers verrassen met gloednieuwe teksten. Op vrijdag duelleren zij met elkaar tijdens de Poetry Slam onder leiding van NK-poetryslam-kampioen Daniël Vis. Zaterdag laten ze zien dat ze ook het toneelschrijven onder de knie krijgen met een paar overdonderende eenakters in wording. Geart Tigchelaar, Sigrid Kingma en de Schotse dichter Rachel Plummer vertellen over hun uitwisseling tijdens poëziefestival StAnza. Arjan Hut maakt een stadsportret van Leeuwarden en geeft een voorproefje, met muziek van Wiebe Kaspers.

Theater

Theatermaker Tjerk Ridder liep met zijn ezeltje een pelgrimstocht van Parijs naar Utrecht. Het leidt tot de voorstelling Bonne Route!, die op Noorderzon in première gaat en waarvan op het Talentuinfestival een interactieve try-out van te bezoeken is.

Projectie

De tweede projectie op de Oldehove is een samenwerking van filmmaker/muzikant René Duursma, schrijver/dichter Rodaan Al Galidi en animator Antonia Rehnen. De projectie, genaamd ‘Weagen / Waves / Wellen’, gaat over muziek als belangrijkste taal. Centraal staat de confrontatie van de Friese gedichten en stem van Tsjêbbe Hettinga met de Arabische gedichten en stem van Rodaan al Galidi. Er is gebruikgemaakt van beelden uit het Fries Film Archief en de projectie wordt voorzien van een live soundtrack.
Het vrij toegankelijke Talentuinfestival wordt georganiseerd door Lân fan taal en Explore the North. Meer informatie over het programma en het blokkenschema is te vinden op www.lanfantaal.nl en www.explore-the-north.nl.