Kan jij wel wat geluk gebruiken?

In Beleven, Evenementen by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

Dit weekend is de Geluksroute in Leeuwarden. Het is een concept van Marike van IJssel, die het voor het eerst in Leiden organiseerde. Het concept is overgewaaid naar verschillende steden, waaronder Amsterdam, Gouda, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Haarlem. ‘De Geluksroute verbindt bewoners van een stad op positieve en inspirerende wijze; met elkaar, met kinderen en ouderen, met winkeliers en horeca’, vertelt Marike op de website.

geluksroutegouda

[Beeld: Geluksroute Gouda]

We spreken met één van de organisatoren van de Geluksroute in Leeuwarden. Robert Kalverda, zelf gids bij A Guide To Leeuwarden, helpt mee met het organiseren en doet zelf mee aan de Geluksroute. ”Ik ben de geluksgids”, lacht hij. ”Ik laat mensen m’n favoriete en de meest bijzondere plekken van Leeuwarden zien. Ik vertel de verborgen verhalen van bijzondere panden in de stad en breng mensen langs verschillende deelnemers van de Geluksroute.”

Wat moeten we nu precies voorstellen bij de Geluksroute? ”Het is een route waarbij je zelf geluk kan delen met iemand anders. Hoe ‘zweverig’ het ook mag klinken, het is juist concreet met een knipoog. Mensen die plezier vinden in koken delen hapjes uit, mensen die blij worden van muziek doen een optreden”, vertelt Robert. ”Het is heel laagdrempelig. De deelnemers faciliteren het meeste zelf, van locatie tot materiaal en bieden hun activiteiten vrijwel kosteloos aan. Sommigen doen hun activiteit in hun eigen huiskamer, anderen zitten weer in een winkel of horecagelegenheid. Het is zoveel mogelijk geconcentreerd in de binnenstad.”

Wat kan je nu verwachten in de binnenstad dit weekend? Robert: ”Veel warmte! Onverwachte dingen, geluk proeven in de ruimste vorm van het woord!” Kan je wat voorbeelden noemen? ”Zeker, in het Fries Museum vindt een leuk ‘experiment’ plaats: ‘Oog in oog‘, heet het. Je kijkt een vreemde hierbij in de ogen, zonder te praten. Dan ontstaat er iets. Het is confronterend, soms vind je herkenning. In het ergste geval word je verliefd.” Wat een risico, Robert. ”Ja, haha, maar er kan ook niets gebeuren, dat er geen klik is. Het is spannend, in ieder geval.” En verder?

Met aanstekelijk enthousiasme vertelt Robert over andere projecten. ”Caroline Sandberg, bijvoorbeeld, zij heeft een liefde voor koken en biedt haar kookkunsten ook aan via ‘Thuis Afgehaald – TikaFood’. Tijdens de Geluksroute nodigt ze mensen bij haar thuis uit in de keuken voor een lekker hapje en een goed gesprek aan de keukentafel. Verder is er ook kunstenares Hinke Tjalma waar ik erg nieuwsgierig naar ben. Ze heeft zich net aangemeld en heeft een soort ‘liefdesnest’ gebouwd, waar je in kan zitten en tot jezelf kan komen. En m’n eigen project natuurlijk! Ik loop zaterdag en zondag van 12:00u tot 18:00u door de stad en mensen kunnen gedurende de route gewoon aanhaken.”

Op maar liefst 45 locaties in en rondom de binnenstad kan je van de Geluksroute proeven. Activiteiten variëren van een goed gesprek, een schrijfworkshop tot een live-optreden of Comedy Café. Check de website van de Leeuwarder editie of download de Geluksroute-app op je telefoon, en klik vervolgens locatie Leeuwarden aan, voor het meest actuele programma.

Hoe is het in andere steden? Check hier het filmpje van de Geluksroute in Heerlen: