Geen vrouwelijk schoon op WTTV

In Actueel, Evenementen by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

Welcome to the Village bezwijkt niet voor vrouwelijk schoon, zo blijkt met hun Men Only-beleid dit jaar op festivalterrein Baaiduinen. Op Baaiduinen kan men genieten van muziek en de meest culinaire lekkernijen met restaurant Sems en restaurant Eindeloos die daar de keuken verzorgen. Dit jaar staat enkel mannenvlees op de menukaart.

Naast de drie stiertjes, Klaas Sietse, Johannes en Sjoerd, die de organisatie onlangs kocht, heeft het festival twintig bokjes en 100 leghaantjes aangeschaft. De bokjes komen van Harm en Ankie uit Makkum. De leghaantjes komen van Ruud Zanders, die ervoor zorgt dat de kuikens straks groeien en gegeten kunnen worden in plaats van binnen een dag in de vleesmolen belanden.

‘Men Only’ past binnen de dorpsethiek van Welcome to the Village, waarmee het festival op ludieke wijze doet nadenken over hoe we met alledaagse dingen omgaan. Mannenvlees heeft zo bijvoorbeeld namelijk zelden economische waarde. Ga maar na: koeien geven de melk waar een melkveehouder van leeft, maar om melk te produceren moet de koe eerst kinderen baren. In de helft van de gevallen is één van die kinderen een stier. En een stier produceert geen melk en heeft dus voor een melkveehouder geen waarde. Dit geldt ook voor een legkippenboer en een geitenboer. De mannen worden doorgaans vergast, naar een mesterij gebracht of geëxporteerd. En nu worden ze dus gewoon geslacht, maar wel na een veel aangenamer leven. Mannenvlees kan dus wel degelijk economische waarde hebben.

Enkel mannelijk schoon dus op Welcome to the Village. Wel wordt rekening gehouden met vegetariërs, die onder andere lelijke tomaten kunnen eten die anders worden weggegooid. Hierover later meer!