Fries Straatfestival toch meerdaags

In Actueel, Stadse Zaken by Redactie

Even leek er weer een publiek evenement aan een zijden draadje te hangen. Na een financiële domper voor het UITfestival wegens het wegvallen van het sponsorbedrag van €75.000,- vanuit CH2018, kreeg nu het Fries StraatFestival voor de komende editie maar de helft aan subsidie toegekend vanuit provincie Friesland. Het zou betekenen dat de organisatie het met €35.000,- minder moet doen. Het Fries StraatFestival zou dan weer ééndaags worden, in plaats van drie dagen. De provincie heeft na deze berichtgeving alsnog besloten de tweede helft van het subsidiebedrag toe te kennen, waardoor er toch de mogelijkheid is om ook op de zondagmiddag te programmeren. 

Reden voor volledige euforie is het echter niet. ”Natuurlijk zijn we content met dit besluit van de provincie”, vertelt projectleider Margret Havinga. ‘Maar dat betekent niet dat dit late besluit geen gevolgen heeft. Eerdere opties op artiesten zijn afgezegd. We moeten nu het volledige programma nog invullen. Dat is een grote uitdaging. We zetten alles op alles om te zorgen dat er eind mei weer een prachtig festival staat.”

Daarnaast is de organisatie ook blij met de reactie van de ondernemers op het Gouverneursplein en de Eewal. ”Zij lieten ons vorige week direct weten dat zij de vrijdagavond zelf het programma op beide locaties willen oppakken. Dit doen we nu in overleg met hen”, aldus Havinga. ”Door alle reacties die we hebben gekregen, voelen we ons enorm gesteund. Het Fries StraatFestival leeft bij de ondernemers, politiek en de Friese bevolking.”

Het is het tweede publieke festival dat dit jaar op losse schroeven leek te staan.