7 acts genomineerd voor FSF Publieksprijs

In Evenementen, Stadse Zaken by Redactie

Aankomend weekend is het Fries Straatfestival. Ben jij daarbij? Deze editie nomineert het Straatfestival zeven voorstellingen voor de Van der Eems Publieksprijs. Het publiek kan tijdens het festival tot zaterdagmiddag 30 mei 16.00 uur via stemformulieren en de Leeuwarden App stemmen op de leukste, mooiste of meest bijzondere straattheateract. De publieksfavoriet krijgt zaterdagmiddag 30 mei om 17.00 uur op het Wilhelminaplein de award uitgereikt door wethouder cultuur Sjoerd Feitsma.

,,We zijn vorig jaar begonnen met de Van der Eems Publieksprijs, omdat we het publiek graag meer willen betrekken bij het festival en de programmering. Door te stemmen, kunnen ze ons laten weten welke voorstelling favoriet is en bovendien ook invloed uitoefenen op de programmering van volgend jaar. De winnaar is volgend jaar namelijk opnieuw op ons festival te zien’’, vertelt projectleider Margret Havinga. De Van der Eems publieksprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de grafische groep Van der Eems.

Genomineerden

De genomineerde voorstellingen zijn geselecteerd op basis van een aantal criteria. ,,We willen in onze programmering continu blijven vernieuwen. Daarom hebben we ervoor gekozen alleen voorstellingen in aanmerking te laten komen die vorig jaar in première zijn gegaan. Bovendien geldt de prijs alleen voor professionele straattheatergroepen’’, legt straattheaterprogrammeur Sylvia van den Berg uit. ,,Op basis van alle criteria zijn zeven fantastische voorstellingen genomineerd. Ze zijn allemaal prachtig en bijzonder op hun eigen manier, dus ik ben erg benieuwd wie het publiek gaat kiezen.’’

Dit zijn de genomineerde acts en dus gelijk al tips voor wat je kan beleven volgend weekend!

Dancing Graffiti is de enige genomineerde die al op vrijdagavond speelt. Deze bijzondere dansvoorstelling vertelt met behulp van digitale graffiti het verhaal van geboren worden, opgroeien, vechten om iedere keer iets te bereiken, het opzoeken van grenzen en je innerlijke kracht.
Het Mobiele Naaiatelier staat bol van de prachtige kostuums, vliegensvlugge en verrassende kostuumwisselingen en prachtig ambachtelijk naaiwerk.
Le Cirque du Platzak is een waar circusavontuur met allemaal eigenaardige circusleden begeleid door klezmer en punky zigeunermuziek. Zo is er een trompettist die over een slap koord gaat lopen en een acrobate met een fascinatie voor nietmachines. Het is vrolijk en intrigerend circus vol acrobatische toeren.
Superhallo is een installatie. Door aan de ene kant de installatie te bedienen, bezorg je de toeschouwer aan de andere kant een beeldend en muzikaal avontuur.
Three of a Kind bestaat uit drie mannen van middelbare leeftijd. Zij moeten iets afleveren, maar weten niet meer wat en aan wie. Ze spelen in op wat in het publiek gebeurt en verzinnen alles ter plaatse. Het is klassiek en komisch straattheater.
TukkersConnexion is genomineerd met de voorstelling Jackpot. Op een onvoorspelbare gokkast kan iedereen een gokje wagen en dat kan onvoorstelbaar komisch uitpakken.
Tweede verdieping is een intiemere voorstelling in een ruimte in Winkelcentrum Zaailand. Deze voorstelling gaat over een bewoonster en haar verhuizer die verdwalen in de herinneringen die schuilgaan onder de lagen behang. Wat zou het huis vertellen als hij kon praten?