Fries Museum heeft eerste kinderdirectieteam

In Kunst & Cultuur, Stadse Zaken by Redactie

Foto links via Daniël Hoogterp

Als eerste museum in Nederland heeft het Fries Museum per vandaag een kinderdirectie, bestaand uit acht kinderen van de Albertine Agnesschool in de leeftijd van 9 tot 12 jaar oud. Vorig jaar had het museum al een kinderdirecteur aangesteld, de toen 11-jarige Kees Tromp. Hij bleek zo een aanwinst dat er nu een directieteam is aangesteld.

Het directieteam bestaat uit leerlingen uit de leerlingenraad van de Albertine Agnesschool. Per klas, van groep 5 tot groep 8, zijn twee leerlingen betrokken om met het Fries Museum het onderwijsprogramma samen te stellen. Het Fries Museum kent al jarenlang een sterke band met het basisschoolonderwijs. We spreken even kort met Inge Hekman, woordvoerder en medewerker educatie binnen het museum. Wat wordt nu precies de taak van de kinderdirectie? “Samen met de kinderdirectie stellen we het onderwijsprogramma op voor basisscholieren. We gaan met elkaar in overleg over de inhoud van het programma en hoe dat in te vullen. Het is ontzettend leuk hoe ze ons waardevolle feedback geven op de invulling en ideeën inbrengen. Heel verrassend en verfrissend. Vaak ook bijzonder praktische ideeën, van: ‘Daar moeten we wat leuks doen.”

 


Ieder jaar wisselt het kinderdirectieteam van staf om het Fries Museum te adviseren over de onderwijsprogramma’s. Kees Tromp kreeg bij zijn aanstelling van zijn collega Saskia Bak letterlijk een kist gevuld met taken. Nu zijn jaar erop zit, zal hij die kist doorgeven aan het kinderdirectieteam. De vervulde taken zijn daarbij natuurlijk vervangen door nieuwe. In het afgelopen jaar opende Kees onder meer de tentoonstelling De Kameleon en het Raadsel van de Zilveren Vork, adviseerde bij onderwijsprogramma’s en gaf zelfs rondleidingen. Saskia Bak: “Kees stelde zich ten doel om ons museum aantrekkelijker te maken voor kinderen. Daar is hij zeker in geslaagd!” Het nieuwe team zal meehelpen bij onderwijsprogramma’s van tentoonstellingen als Goud en Breien, museumvoorwerpen uitlichten in het magazine ‘Tsjek’, meedoen aan fotoshoots voor onderwijsflyers en zowel gevraagd als ongevraagd het museum adviseren.