Freeze Festival > Dé aanraders! (+ Give Away!)

Pietrick Veenstra Beleven, Evenementen

De staalkaart van Frysk muziektalent, aangevuld met bekende namen zoals onder andere My Baby en Millionaire: van 15 t/m 17 december gaan we op ontdekkingstocht in Neushoorn, op zoek naar nieuwe pareltjes voor het oor op de 21ste editie van Freeze. Een breed geprogrammeerde line-up, echt voor ieder wat wils. Wat komen we zoal tegen in het overvolle blokkenschema?

Vrijdag: Aussie uit de mottenballen, Nike Air Max aan en strak gaan op hiphop en hardcore

Hiphop staat centraal op de vrijdagavond. Leeuwarder MC Kuò trapt af in de Grote Zaal. Improvisatie en interactie is Kuo Weh Ho niet vreemd en er is een risico dat hij je vraagt om mee te freestylen. Om dat te voorkomen zou ik me wat verdekt opstellen in de zaal.

Kuó Weh Ho op Welcome to the Village (c) Maaike Andrews

Voor een ander geluid loop je na Kuò naar De Backstage / het Neushoorn Café voor Timo de Jong uit Meppel met band. Gitaargeluid en een omschrijving als Country Rock’n’Roll vormen wel een contrast met hiphop, maar die afwisseling is wat Freeze maakt.

Als je langs de Arena weer naar de Grote Zaal loopt zal je horen dat de ‘beats per minute’ gaan oplopen met host MC Da Mouth of Madness in de Arena. Eerst gaan we aan de Nederhop met de dreigende beats en diepe raps van Sevn Alias in de Grote Zaal. De Surinaamse Amsterdammer groeide op in Amsterdam-West tussen de Marokkaanse jongeren en dat hoor je: hij boekte onder andere met het nummer Kifesh – Marokkaans voor ‘hoezo’ – groot succes. Mijn tip is om daarna terug te gaan naar De Backstage. Voetjes van de vloer met Skeve Hindoe uit Leeuwarden en hun aanstekelijke Balkanbeats.

In de late uurtjes is het tijd voor wat 90’s sentiment. De ‘beats per minute’ tikken zeker de 180 aan. DJ Dano is voor mij bekend van het begin van Thunderdome en dus: trainingspak, haar strak in de staart, Nike Air Max en hakken maar!

Zaterdag: Je. Kunt. Niet. Alles. Zien.

Bijgekomen van de harde beats is het tijd voor de tweede ronde op zaterdag. Vier podia en vijf lokalen waar de hele avond genoeg te beleven valt.

In de Grote Zaal natuurlijk de uitreiking van de Friese Popawards en daaropvolgend de inmiddels geroemde band My Baby. My Baby weet elke keer een feestje te maken van hun optredens en is een díkke aanrader als je het nog niet kent. Eerder stonden ze al op Welcome to the Village en in Neushoorn en hebben reeds ook de grotere festivals aangedaan, waaronder Glastonbury.

In de Grote Zaal ben ik in de nacht benieuwd naar Reservoir Bastards, waar Renske de Boer (Mr. Wallace) en muzikanten een greep doen uit de soundtracks van Tarantino.

Voor een welkome, wat rustiger onderbreking kun je de hele avond terecht bij Anneke. Hier vind je muziek in de categorie luister- en dagboekliedjes. Rond middernacht kom je hier voor Ohslo met de bekende namen Hiltje Andringa (Cosmic U, Sklero) en Atser Damsma (Daily Bread, Yakumo). Ze maken ‘Bedroom R&B’, zoals ze de muziek zelf omschrijven. Niet in slaap vallen, de nacht is nog lang niet voorbij!

Oshlo

In 1.48 gaat het er vanavond wat qua teksten en gitaren wat harder aan toe. Met de jonge band Braakbeer en de oude rotten in het vak van Murder Inc. III komt de punk je tegemoet. Daarna gaan we over naar de jongens van Abdomen en het project Mon3y met Willie Darktrousers & De Splinters. Oordoppen zijn aan te bevelen, net als luchtige kleding. De temperatuur in het lokaal kan stevig oplopen.

In de Arena beginnen we swingend met de voetjes van de vloer. De Downbeat Maestros zijn terug! Lees ook het interview met frontman Pieter van der Bij op deze site. Na de rockabilly is het tijd voor een Arena- kledingwissel. Swingdress in de tas, zwart metal-shirt aan. In de Arena gaan ze muzikaal radicaal over een andere boeg met Teethgrinder en Super Star Gods. Het is een overgangetje, maar als je even behoefte hebt aan hardere metalen: zeker doen.

Zondag: Lazy Sunday in Neushoorn

Zondag is de dag met een programma voor de hele familie. Weten je kids nog niet of ze willen drummen of gitaarspelen? Harmen Schilt (Dat Schilt) en David Wolgen (Poets and Addicts) geven proeflessen op gitaar en drums. Een leuk idee, behalve als de Thunderdome van DJ Dano, na de biertjes van zaterdag, een reprise geeft in je hoofd.

Een mooie dag om tussen de optredens door de projecten van Afke Manshanden, Louis Oetelmans en de foto-expositie in De Backstage te bekijken en te ervaren. Neem zondag even tijd om rond te dwalen van zaal naar zaal en je te laten verrassen. Freeze Festival 2017 sluiten we af met de absolute aanrader Everyday People. Deze dames en heren staan gegarandeerd voor instant vrolijkheid, je waant je in zomerse sferen en de heupen gaan vast los. Een goede opmaat naar een nieuwe werkweek op maandag.

PIETRICK VEENSTRA


GIVE AWAY! We geven 2x twee dagkaarten weg! Reageer op het artikel op Facebook met wie en op welke dag je naar Freeze wil en deel het artikel om kans te maken!