“Ruimte voor eigen invulling.”

In Fotografie, Interviews by Erikjan KoopmansLeave a Comment

 Door Erikjan Koopmans

De primeur van In Beeld gaat naar jonge fotograaf Florian Cats. Hij is 25 jaar en woonachtig in Leeuwarden. Sinds 5 jaar houdt hij zich bezig met fotografie en dan met name in de geënsceneerde vorm.

Perfectionistisch

”Beelden hebben mij van jongs af aan altijd geboeid. Wat zie ik, wat is het verhaal? Wat wil degene die de foto heeft gemaakt mij vertellen? Eerst twijfelde ik nog tussen film en fotografie maar uiteindelijk koos ik toch voor de fotografie. Ik ben nogal perfectionistisch en bij fotografie heb ik meer de controle over het gehele beeld.”

Foto: Erikjan Koopmans

Extremere bewerkingen

”Ik heb heel lang gezocht naar een eigen stijl in de fotografie. In het begin was ik nogal tegendraads en wilde ik dat wat ik maakte in niets leek op wat er al was. Uiteindelijk begreep ik dat ik gewoon moet doen wat ik zelf mooi vind en daarmee mijn verhaal moet vertellen. Daarom probeer ik het nu dicht bij mijzelf te houden. Ik ben altijd op zoek naar een bepaald contrast. Mensen hoeven het niet direct mooi te vinden, maar ik hoop wel dat het misschien bepaalde vragen oproept. Er moet voor de kijker ook ruimte zijn voor eigen invulling. Sinds een jaar of twee gebruik ik extremere bewerkingen en het combineren van meerdere beelden in de post-productie om het verhaal dat ik wil vertellen extra kracht bij te kunnen zetten.”

Fantasieën overbrengen

”Inspiratie haal ik vaak uit alledaagse dingen die ik om mij heen zie gebeuren of in het nieuws. Verder heb ik een aantal fotografen die ik erg bewonder en beschouw als grote inspiratiebronnen. De jonge Franse fotografe Alexandra Sophie bijvoorbeeld maar ook gevestigde namen als Erwin Olaf of Gregory Crewdson. Dat zijn fotografen die mij met hun beelden precies kunnen laten zien wat ze denken. En dat is volgens mij ook wat je doel moet zijn als kunstenaar. Jouw fantasieën en creaties overbrengen naar andere mensen. Ongeacht het medium dat je daarvoor gebruikt.”

Spannende ontwikkelingen

”Ik ben niet geschikt voor bruiloften of bedrijfsreportages. Daar word ik niet gelukkig van, weet ik uit ervaring. Mijn ambitie is om in de toekomst met mijn camera de wereld over te mogen reizen, in diverse galerieën te mogen exposeren en autonoom werk te mogen maken voor particulieren en bedrijven. Ik weet dat ik nog maar aan het begin sta maar ik heb onlangs aan een paar mooie lokale exposities mee mogen doen en vanuit het Art Promotion International kreeg ik onlangs het aanbod mee te doen aan een expositie in Portugal. Erg toffe en spannende ontwikkelingen!”

 

Meer zien van Florian Cats? Check zijn website, met onder andere een indrukwekkend filmpje van zijn werk of volg hem op Facebook.