Waarom je nú naar de Prinsentuin moet

In Beleven, Evenementen by Keimpe Huging

Door Keimpe Huging

Af en toe is het een behoorlijke uitdaging om weer te geven wat er allemaal speelt in Leeuwarden. Zo bemerkte ook Keimpe Huging die prompt met z’n neus in de boter viel toen hij even dacht bij te praten met een vriendin die hij al een tijdje niet gesproken had.

“Zullen we in de Prinsentuin afspreken?”, stelt ze voor. “Prima”, zeg ik. Even later loop ik samen met haar de Prinsentuin in. In plaats van het aanvankelijke ‘rustig’ bijpraten, belanden we op een prachtig intiem festival, met mooie idyllische muziek, foodtrucks, hapjes en drankjes. Vriendin A. blijkt voor dit Foodfestival in Assen vrijwillig te hebben gewerkt en kent de organisatoren. Rico Zwaving en Nathan Smits hebben dit concept opgezet vanuit ‘Foodhallen van het Noorden’. We besluiten even samen te gaan zitten. Nieuwsgierig naar het concept achter deze verrassing stel ik hen een aantal vragen onder het genot van een drankje, met m’n kladblok in de hand.

thumb_SAM_0323_1024

“We zijn met dit Foodfestival begonnen in Groningen in het oude kantoor van Dagblad van het Noorden. Dat bleek een grandioos succes! We hadden 12.000 bezoekers op het festival”, vertelt Nathan enthousiast over hoe ze zo op dit idee zijn gekomen. Het grote succes heeft Nathan en Rico aan het denken gezet. “Na Groningen hebben we het uitgebreid naar Assen, Drachten en vervolgens Hoogeveen, voordat we in Leeuwarden kwamen. Ook in de kleinere steden sloeg het aan met bezoekersaantallen tussen de 4.000 en 6.000 mensen.”

Hier in Leeuwarden is het Foodfestival dit weekend in de Prinsentuin te beleven. De eettentjes worden specifiek door de organisatie geselecteerd, zodat er een afwisselend en sterk aanbod is aan hapjes en drankjes. Het festival is kleinschalig, met acht rollende eettentjes. Dit kleinschalige geeft het festival een bijzonder intieme sfeer en houdt het overzichtelijk. Even is het park m’n grote achtertuin. Vanaf een klein podium treedt een singer-/songwriter op. Wie had gedacht dat dit kleine stukje Prinsentuin deze sfeer kon bieden?

Uit het aanbod aan foodtrucks lopen we er bij drie langs om eens te kijken wat ze bieden en hun verhaal erachter te ontdekken. En stiekem ook om even te proeven natuurlijk! Als man zijnde moet er voor mij wel wat vlees te eten zijn. Het grote bord van VLEESCH trekt dan ook direct mijn aandacht. De kok blijkt gespecialiseerd in gerookt vlees. Op het eerste gezicht lijkt het voor mij één grote bbq, maar mijn bbq’tje kan dit met geen mogelijkheid evenaren. Heerlijk! Vervolgens hebben we wat LEKKERS VAN LEXY gehad. Het eten was heerlijk en bovendien is deze Lexy ook erg gastvrij. Het voelt alsof ik net ben aangeschoven in zijn eigen keuken. Hiernaast zijn we bij DE BOOM geweest, de foodtruck die gespecialiseerd is in hamburgers, let wel: ook voor vegetariërs kan DE BOOM een zeer prima burger bakken. Ik ben vooral groot fan van de spareribs die hij ook perfect maakt.

Zoals je wellicht kunt opmaken: ik zit al behoorlijk vol, dus om bij de andere foodtrucks langs te gaan heb ik toch echt een weekend nodig. En laat dat nou ook mogelijk zijn! Want vandaag en morgen is het Foodfestival nog in de Prinsentuin. De hele dag chillend genieten van allerlei lekkere hapjes en een intieme sfeer. Mocht het nou even miezeren, geen nood, de eettafels zijn gewoon overdekt. Ook als het donker wordt is de verlichting sfeervol geregeld. Zelfs over de muziek is nagedacht en menig kleine hummel staat lekker te dansen terwijl de ouders lekker zitten te genieten. Zie ik je zo daar?