Flying Trashcans terug voor ode aan Bowie

In Interviews, Muziek by Esther Wetting

Door Esther Wetting

De Leeuwarder band Flying Trashcans werd gevormd door Thomas, Wytse, Martijn en Jan. Helaas moesten ze een jaar geleden stoppen vanwege tijdgebrek en studiekeuzes. Eenmalig komen de jongens op 20 mei in Podium Asteriks bij elkaar om een ode te brengen aan hun held David Bowie. Esther Wetting spreekt Wytse Dijkstra (drums) en Jan Egbers (toetsen/zang) in het Leeuwarder centrum over hun individuele muzikale carrière en over het laatste eerbetoon aan David Bowie.

ftcoen

[Laatste optreden van Flying Trashcans in een uitverkocht Podium Asteriks, dec. ’14. Foto: Coen Waltmans]

De tijd na Flying Trashcans

Dat de jongens geen band meer vormen, betekent niet dat ze helemaal gestopt zijn met muziek. Voor Jan is het vooral op individuele basis: “Ik ben nu erg druk met mijn studie, maar daarnaast zing en speel ik nog wel – alleen in mindere mate dan voorheen het geval was.” Wytse vertelt me daarentegen dat hij nog steeds veel drumt in bandjes en vaak in de studio zit. Maar dat is niet het enige. “Ik ben nog steeds bezig met verschillende projecten; van muziek- tot kunstprojecten.” Op de vraag wat dat precies inhoudt, begint hij te grijnzen. ‘’Dat hoor je binnenkort wel…’’

Eerbetoon aan David Bowie

Na het overlijden van David Bowie, besloten de jongens om een laatste eerbetoon aan hun inspiratiebron te brengen. Het initiatief kwam vanuit Jan, zo vertelt hij. ‘’Voor mij was David Bowie altijd al een ijkpunt geweest, op zowel persoonlijk als muzikaal gebied. Hij wist verschillende stijlen van muziek samen te brengen. Daarnaast voelde hij echt als een soort van grote broer die op een bepaalde manier liet zien dat het niet erg is om raar te zijn. Er zit veel geborgenheid in zijn muziek, waardoor het klinkt alsof hij er echt voor je is. Daarom denk ik dat hij voor veel mensen een enorme inspiratie is geweest.” Alhoewel Jan al veel eerder een fan was van Bowie en zijn muziek, zegt Wytse pas later aangestoken te zijn. “Toen ‘Blackstar’ uitkwam, zijn laatste plaat, realiseerde ik me pas hoe vet Bowie eigenlijk was. Pas toen ging ik naar zijn oude werk luisteren – en opeens overleed hij. Voor mij was dat een heel apart gevoel, omdat ik hem eigenlijk net een beetje leerde kennen. Mede door het eerbetoon leer ik hem steeds beter kennen en realiseer ik me hoe belangrijk hij was voor de popmuziek. Ik merk dat ik sinds kort heel erg onder de indruk aan het raken ben van zijn werk.’’ Jan vertelt verder: “Ik belde, na het idee om een eerbetoon te houden, meteen Martijn, de saxofonist, op en vroeg wanneer we zouden beginnen. Toen hebben we Peter Dijkstra van Podium Asteriks gebeld. Hij vond het ook een tof idee, dus we konden kort daarna van start.’’

Vertrouwde chemie

De jongens vinden het opnieuw repeteren erg fijn. De muzikale chemie die ze hadden in hun tijd van de Flying Trashcans is nog precies hetzelfde. “Het voelt heel vertrouwd. De nummers van Bowie sloten meteen aan bij dit gevoel, dat was echt geweldig. Om op deze manier projectmatig muziek te maken is gewoon perfect’’, verklaart Wytse. Op de vraag of ze de tijd van de Flying Trashcans ook missen, geeft Jan antwoord. ‘’Soms missen we het wel. Ik vond het toen heel leuk om muziek te maken, en nu nog steeds. Het voordeel van dit eerbetoon is dat het veel vrijheid biedt. Het is heel fijn om te kunnen doen wat een normale band niet kan doen, zoals onze vrienden uit de Friese scene uitnodigen om met ons mee te spelen.’’ Wytse haakt in: “Ook al voelt het repeteren erg goed, er zijn geen toekomstige plannen om weer gezamenlijk een band te vormen. Als op een gegeven moment de mogelijkheid zich voordoet en we hebben er allemaal zin in, waarom niet? Maar voor nu is dit een eenmalig project.”

The Flying Trashcans treedt eenmalig op in Podium Asteriks op vrijdag 20 mei in een tribute aan David Bowie. Samen met vrienden uit de Friese popscene, belooft het een mooie avond! Tickets vind je hierrr.