Friese shortfilm boekt succes

In Films, Interview by Keimpe Huging

Door Keimpe Huging

De Leeuwarder film ‘Drie Mensen Vinden Een Auto’ was de openingsfilm op het Noordelijk Film Festival ’15. De film is inmiddels vertoond op verschillende festivals en heeft binnenkort zijn internationale première op het Sehsuechte Festival in Berlijn, dat plaatsvindt van 20 tot en met 24 april. Regisseur Max Lunter, producent Hidde de Vries en actrice Nuria Zantman worden ingevlogen om alles over de film te vertellen en daar een week te verblijven, veel films te zien en andere makers te ontmoeten. De hoofdrollen worden vertolkt door Ali Zijlstra, Bart Harder en Nuria Zantman. Aan het eind van het festival horen ze of ze de prijs voor Beste Film hebben gewonnen.

Het is een film van Fries filmcollectief ‘Natte Haring’, een groep van acht Leeuwarders die, na gestudeerd te hebben aan de Filmacademie, de HKU in Utrecht en verschillende toneelscholen, terug zijn in Friesland om films te maken. Ik belde met producent Hidde de Vries om hem een paar vragen te stellen over de film, hun collectief en toekomstige projecten.

Drie Mensen Vinden Een Auto

Ergens tussen weilanden, bossen en dichtbegroeide struiken, ver weg van de bewoonde wereld, rijdt een auto over een weg. De auto is leeg. De koplampen staan aan en uit de autoradio klinkt muziek. Als drie mensen een auto vinden, doen ze eerst alsof ze de auto terug willen brengen. Maar al snel blijkt dat ze alle drie iets anders in gedachten hebben. In een nachtelijke dwaaltocht proberen ze elkaar te slim af te zijn. Een clash tussen drie mensen die elkaar tot voor kort niet kenden, om een mysterieuze auto die hun leven zal veranderen.
Still-DrieMensenVindenEenAuto-02-Bart&Nuria

[Still uit Drie Mensen Vinden Een Auto, Bart Harder & Nuria Zandman]

De Nieuwe Competitie

Natte Haring komt iedere donderdag bij elkaar om te praten en ideeën uit te wisselen over films. “Tijdens één van die meetings kwamen we op het idee om mee te doen aan de Nieuwe Competitie: een wedstrijd waarmee jong lokaal talent een platform krijgt om te laten zien wat ze kunnen. Het winnende projectplan ontvangt de prijs van het Noordelijk Film Festival, een bedrag van €10.000,- om de film te realiseren,’’ vertelt Hidde. Het idee voor de film werd juni vorig jaar ingeleverd en de films werden in juli beoordeeld door een jury. Het goede nieuws kwam tijdens de vakantie van Hidde en Wessel. “We zaten in Montenegro heerlijk aan een pizza, toen het verlossende telefoontje kwam.” Vanaf dat moment ging het in een stroomversnelling en waren er nog drie maanden om de film te realiseren.

De Ford Farlaine

Het zoeken van een auto had nogal zijn specifieke wensen, namelijk een Ford Edsel uit 1959. Een paar weken voor de opnames ging deze kapot en moest het collectief haastig opzoek naar een vervanger. Uiteindelijk is dit gelukt, een Ford Farlaine werd het uiteindelijk, met een winnende film als gevolg. In slechts 7 dagen werd de film geschoten. Behalve als openingsfilm voor het Noordelijk filmfestival, heeft de film onder andere gedraaid in kleine filmhuisjes door Friesland. Vervolgens is die in Amsterdam en Assen vertoont.

GoShort

Dit weekend is het toonaangevende, internationale short-filmfestival GoShort in Nijmegen waar Drie Mensen Vinden Een Auto ook wordt gedraaid. Tegelijk wordt de film op 9 en 10 april vertoond op Cultura: het digitale televisiekanaal van NPO.

Still-DrieMensenVindenEenAuto-04-Ali Zijlstra

[Still uit de film, Ali Zijlstra]

Het Grandioze Falen

“Deze zomer beginnen we met het draaien van de korte film “Het Grandioze Falen”. Deze moet in het najaar van 2016 in première gaan in Leeuwarden”, vertelt Hidde enthousiast. De film is een voorproefje van de speelfilm die Natte Haring in 2018 gaat maken met dezelfde personages.

In het Grandioze Falen keert de volledig mislukte Marcus (30) terug naar Leeuwarden, de stad waar hij ooit veelbelovend was. Hij heeft besloten zijn leven een nieuwe wending te geven, maar dan ontmoet hij zijn oude schoolvrienden: een stel dwaze plannenmakers die hem meeslepen in hun wereldje van krankzinnige ideeën, van de potgerukte toekomstdromen en grandioze pogingen om iets te worden in deze wereld. Momenteel is Natte Haring druk bezig met de financiën regelen voor de film.

De film Drie Mensen Vinden Een Auto is dit weekend te zien op het digitale tv-kanaal Cultura, 9 april om 20:48u en 10 april wordt de film herhaald om 15:35u. Ook is de film te zien op NPO.nl. Natte Haring blijkt een veelbelovend team van filmmakers waar we nog veel van kunnen verwachten. Op de hoogte blijven van het collectief? Volg hun Facebookpagina of check hun website!