RADSLAG in de Westerkerk

Redactie Evenementen, Expositie

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei organiseren drie jonge kunstenaars in de Westerkerk, waar poppodium Romein zat, in Leeuwarden het festival Radslag. Het festival staat  in het teken van de individuele werken van Daan Bandringa (28), Wytse Dijkstra (20) en Edward van der Velde (27) en de kloof die de kunstenaars ervaren met de gemeente.

Exposities

Edward heeft zijn woonkamer nagebouwd in de kerk en laat zich als een dier in de dierentuin bekijken tijdens het schrijven van liedjes. Het publiek mag hem voeren, niet met oud brood maar met suggesties. Daan heeft  films gemaakt waarin belangrijke scenes in zijn leven centraal staan. Een actrice heeft ze nagespeeld in de korte films. Met Wytse ga je op avontuur door de Westerkerk waarbij je langs de belangrijkste werken van het afgelopen jaar komt. Denk hierbij aan de Bowie Sessions in mei 2016 en muziek van de bands waar hij in speelt.

Kloof

Naast het individuele werk van de mannen gaat veel aandacht uit naar de kloof tussen de verschillende onderdelen van de culturele sector in Leeuwarden. Tijdens hun ontwikkelingsjaren als kunstenaar liepen de drie vaak tegen de moeilijkheden van een kunstenaar aan. Bovendien ontdekten ze dat veel organisaties in Leeuwarden vaak langs elkaar heen werken.

,,Met het festival willen we al deze partijen verenigen.’’

De gemeente Leeuwarden, Minerva Academie voor Popcultuur en Podium Asteriks komen bij Radslag samen om dit vraagstuk te bespreken. Ook voor bezoekers is het mogelijk om hierover mee te praten.

Gemeentebar

De kloof uit zich onder andere tussen de gemeente Leeuwarden en jonge kunstenaars. De gemeente is vaak erg geïnteresseerd in die kunstenaars, toch weten ze elkaar lang niet altijd te vinden, dus is er op het festival de gemeentebar. Neem gezellig plaats aan de bar waar twee beleidsmakers klaar staan om gerechten voor je te maken. Ondertussen kun je de beleidsmakers het hemd van het lijf vragen.  Bijvoorbeeld over hulp bij ondernemerschap, mogelijkheden voor betaalbare ateliers, subsidies. Bier en beleid gaan tijdens het festival samen.

Op het festival is alle gelegenheid om te eten, zoals bijvoorbeeld de Bruine Fruitschaal, een snackuitvinder. Deze snackuitvinder organiseert een week later ook het allereerste frituurfestival in Leeuwarden. En natuurlijk onmisbaar voor een cultureel festival: drank en dj’s

Meer informatie kun je ook vinden op de facebookpagina van RADSLAG

Westerkerk Leeuwarden, Bagijnestraat 59

Zaterdag 13 mei 14.00-00:30,

Zondag 14 mei 14.00-23:00