Prison Blues in de Blokhuispoort

In Beleven, Evenementen by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

‘Muziek maak je om verhalen door te vertellen. Vertaal de veelal dramatische verhalen uit de geschiedenis van de Blokhuispoort naar muziek en je krijgt onherroepelijk blues.’ ~ artistiek verantwoordelijke Koen Haringa

Podium Asteriks komt met het gloedjenieuwe festival Prison Blues, dat 5 en 6 juni plaatsvindt in de Blokhuispoort. De eerste acts zijn nu bekend, de tickets in de verkoop. We spreken even kort met artistiek verantwoordelijke Koen Haringa over het ontstaan van het festival en wat we zoal kunnen verwachten.

De Blokhuispoort, foto door Hans Jellema

De Blokhuispoort, foto door Hans Jellema

Haringa: ,,De Blokhuispoort is een supertoffe locatie, maar dat is het tot voor kort niet geweest. Pas sinds 2008 is De Blokhuispoort geen gevangenis meer en nu kennen we het als een culturele broedplaats. De Blokhuispoort kent een rijke geschiedenis met vele dramatische verhalen en die vertalen we nu op Prison Blues naar een gevarieerd muziek- en verhalenprogramma waarin die verhalen terug komen.”

Wat maakt Prison Blues, naast de locatie, zo bijzonder?

,,We brengen met het bluesfestival alles terug naar een oorspronkelijke basis; De Blokhuispoort als gevangenis, met zelfs optredens in een isoleerbunker, maar ook de muziek: muziek maak je in eerste instantie om verhalen door te vertellen. Diverse artiesten vertalen de gevangenisverhalen naar bluesmuziek en naar bijvoorbeeld dans, hiphop en dichtkunst.”

Kun je daar een voorbeeld van noemen?

,,Ik kan op het moment niet teveel prijs geven, maar er is bijvoorbeeld een bijzondere voorstelling van Laurens van der Meulen met danseres en choreografe Stephanie van der Wiel, gebaseerd op het verhaal van gevangene Toon, die in de hongerwinter van 1944 in de isoleercel zat en ineens een stuk spek bij zich bleek te hebben. Niemand wist waar hij het vandaan had en hij wilde het zelf ook niet vertellen. Dat wordt door Laurens en Stephanie op intense wijze uitgebeeld.”

De line-up is voor de bluesliefhebber ook niet misselijk, waar kijk jij het meest naar uit?

,,De hoogwaardige line-up aan bluesartiesten maakt ons echt heel blij. Als ik echt één artiest moet kiezen, kijk ik enorm uit naar Brother Dege, een singer-/songwriter uit Louisiana die te gekke deltablues maakt. Moet je echt even checken.”

Brother Dege maakte onder andere de soundtrack voor de Quentin Tarantino film Django Unchained met het nummer ‘Too Old To Die Young’. Luister ‘m hier:

 

Het muziekprogramma van Prison Blues gaat terug naar de kern van muziek: verhalen vertellen. Muziek waarbij bluesverhalen centraal staan. Muziek waar je écht naar kunt luisteren, dus naast de traditionele bluesbands ook bijvoorbeeld singer-songwriters.

De eerste namen van het programma zijn bekend: Dynamite Blues Band, Bluegrass Boogiemen, Brother Dege (USA), Dario Mars and the Guillotines (BEL), Scrappy Tapes (BEL), Black Bottle Riot en The Pignose Willy’s.

Alle info is te vinden op de website van Prison Blues. Ben jij erbij?