Let’s go, banana’s!

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

Na het experiment met de wonderpot heb ik me heel vertrouwd maar weer gestort op een klassieker: banana bread of, simpelweg, bananencake. In ons huishouden is dit inmiddels een favoriet geworden. Als co-foodblogger Sanne zich op het strooigoed van de Sint gooit, kan ik natuurlijk niet achterblijven met iets zoets te bakken.

Het leuke aan bananenbrood is dat je er allerlei varianten op kunt maken. In mijn recept gebruik ik nu bijvoorbeeld speltbloem, maar gebruik vooral wat jij makkelijk en lekker vindt. Denk aan amandelmeel (rib uit je lijf maar wel erg lekker!) of gewone bloem. Let wel: je kan niet alle ingrediënten zomaar vervangen door iets vergelijkbaars. Daar kwam ik laatst door schade en schande achter. Ik dacht witte bloem zo te kunnen vervangen door eenzelfde hoeveelheid speltmeel in een recept voor kruidnoten. Het resulteerde in strooigoed waarmee je serieus iemand pijn kan doen. Hiernaast kreeg ik te maken met een brullende peuter, want ik had haar iets lekkers beloofd. Dat ging dus mooi niet door. Wat heb ik nu geleerd? Geen bakexperimenten wanneer het kind thuis is. En dus niet je recept zomaar aanpassen met alternatieve ingrediënten.

Terug naar de bananen. Het leuke aan deze kromme gele gasten is dat ze een perfecte zoetmaker zijn en dus ook een prima vervanger voor geraffineerde suikers en aanverwante zoetmakers. Dat wil trouwens niet zeggen dat je suiker altijd maar kunt vervangen door bananen. Geen banaan in je koffie. Ik heb er in dit recept wel voor gekozen om een zoet alternatief te gebruiken naast de bananen. Mocht je niet zo dol zijn op deze fruitsoort, wees dan gerust. Ik ben niet zo bananerig en kan je verzekeren  dat de smaak niet overheersend banana wordt. Echt niet.

Nog wat huishoudelijke tips: het loont de moeite om de boter een tijdje van te voren uit de koelkast te halen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat haast ie-de-re keer vergeet. Niets irritanter dan een beslag dat niet snel smeuïg wordt en helemaal irritant: niet meer van je vingers af te pielen is omdat het zo kleverig is. Hiernaast: de siliconen bakvorm. Ik heb ‘m een aantal jaren geleden ontdekt, dankzij vriendin en keukenprinses Wendy die mij wees op deze uitvinding. Je wipt je baksels als ze klaar zijn namelijk zo uit de vorm en je krijgt ‘m heel snel schoon. Past allemaal weer helemaal in mijn quick & easy cooking life style. Het recept:

Nodig (voor één cake)

  • 100 gram speltbloem
  • 100 gram biologische roomboter
  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 50 gram kokospalmsuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 theelepels organic bakpoeder
  • snufje zeezout
  • 50 gram gehakte walnoten
  • geraspte kokos

Verwarm de oven voor op 150°C. Klop de eieren los in een mengkom. Doe daar de boter en het suiker bij en meng dit met elkaar. Prak de bananen en roer dit door het mengsel. Voeg dan de bloem toe, het citroensap, de bakpoeder en een snuf zout. Meng alles goed met elkaar tot het een smeuïg geheel wordt.

Hak de walnoten en voeg deze bij het mengsel. Roer nog eens goed door en schenk het beslag dan in de cakevorm. Je kunt er nu als topping nog wat geraspte kokos overheen doen.

Zet de vorm in de oven en bak de bananencake in zo’n 75 minuten gaar. Het is een beetje lastig checken of de cake daadwerkelijk gaar is na deze baktijd. De ene oven is de andere niet. Maar: deze bananencake blijft van binnen wel een beetje zacht, dat hoort zo.


femkeSanne1Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food.