Heerlijke worteltaart voor zomerse picknick

Femke Jaarsma Columns, Inspiratie

Leeuwarden is dit jaar Stad van de Smaak en daar besteden we graag wat aandacht aan. Wat houdt dit nu precies in? En wat hebben we nu te bieden op culinair gebied? Foodbloggers Femke en Sanne zoeken het voor je uit.

Yes! Daar was ‘ie dan afgelopen vrijdag: de ultieme zomerzon. Wat een genot. Helaas wat te vroeg gejuicht, want de herfst kondigde zich het weekend alweer aan. Maar afgelopen weekend was er in ons eigen provinciestadje een heus foodtruck festival: de Culinaire Verleiding. Een eetfestijn in de buitenlucht hoort er immers bij als je Hoofdstad van de Smaak bent. Maar eh… wat is een foodtruck eigenlijk? Klinkt wel heel hip en Amsterdams, hè? Het is eigenlijk gewoon een ander woord voor eetkraam op wielen. Alleen klinkt dat lang zo cool niet. Op de heuze foodtruck kom ik later nog terug, maar eerst: let’s talk food!

Want zulke stadsparken als de Prinsentuin, de Froskepolle of Groene Ster zijn met zomers weer natuurlijk ook dé plekken voor een ouderwetse picknick. Je denkt nu misschien aan allerlei lekkere hartige hapjes die vergezeld gaan met een al dan niet alcoholisch drankje. Ik heb een leuk alternatief: worteltaart. Klinkt zoet maar deze taart is ook hartig. Hij is zelfs een beetje gezond. En ook prima te doen met een lekker bubbeltje (of meer) erbij. Enjoy the sun en… santé!

Worteltaartworteltaart2

(springvorm van ø 22-24 cm)

 • 120 gram havermoutvlokken
 • 70 gram kokosolie of ongezouten biologische roomboter
 • 2 eieren
 • 75 gram kokospalmsuiker of oerzoet
 • 1 theelepel vanille-extract (van de toko)
 • 300 gram geraspte winterpeen
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • ½ theelepel Keltisch zout of zeezout
 • 40 gram rozijnen

Verwarm de oven voor op 170 °C. Gebruik je net als ik een siliconen springvorm? Deze hoef je niet in te vetten. Gebruik je een ouderwetse? Vet de springvorm dan in met wat kokosolie of roomboter. Maal de havermout in de keukenmachine fijn tot meel. Smelt in de tussentijd de kokosolie op een laag vuurtje. Schil en rasp de wortelen. Dat laatste doe ik altijd met mijn supersonische keukenmachine. Lekker makkelijk en snel.

Klop de eieren los met de kokospalmsuiker of het oerzoet. Doe het vanille-extract en de kokosolie erbij en meng alles goed. Schep de geraspte wortel erdoor.

Meng in een andere kom de havermout met bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, zout en de rozijnenSchep vervolgens het wortelmengsel hierbij en meng alles goed. Doe dit mengsel in de springvorm.

Zet de springvorm in het midden van de oven en bak de taart 40 tot 60 minuten. Na 40 minuten kun je even in de taart prikken met een satéprikker om te checken of hij gaar is. Komt de prikker er schoon (droog) uit, dan is de taart klaar. Zit er nog deeg aan de prikker? Laat de taart dan nog even bakken.

Laat de worteltaart als hij klaar is helemaal afkoelen. Vind je ‘m nog wat ‘saai’? Dan kun je bijvoorbeeld een frosting of botercrème maken en de taart hiermee bestrijken. Ik koos voor een citroenfrosting op basis van gemalen cashewnoten.