Fastfood, Slowfood, Powerfood, Superfood?

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

femkeSanne1Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamdFoodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food. 

Femke

Fastpowerfood

Superfood, slowfood, raw food, junkfood, fastfood, no food… Zonder gekheid: we worden om de oren geslagen met allerlei hypes op voedselgebied. Wie of wat moeten we nog geloven? Neem het fenomeen, of nee, de marketingtruc, superfood. Super bedacht, daar niet van, maar kom op. Wie kwam ‘ineens’ op het geniale idee om zaken als exotische bessen en op vogelvoer lijkende zaden te bombarderen tot superfood? Don’t get me wrong. Ik ben helemaal pro healthy, parttime dan. Toegegeven, ik heb in m’n keuken ook allerlei weckpotjes staan met noten, pitten, zaden en toestanden in gedroogde vorm, maar de bolleboos die dit soort zaken ineens tot een hype heeft weten te maken: briljant. En tóch ga ik er net zo goed in mee, want ik hou nu eenmaal van experimenteren. Doorslaan hoeft daarentegen niet hoor. Té gezond kan ook. Het hoeft althans geen dwangmatigheid te worden. Benieuwd wat Sanne hiervan vindt… Wel of geen superfood?

Overnight oats lover

In mijn ogen zijn (het liefst) vers fruit en groenten nog altijd dé superfoods of all times, daarom noemlunch ik de creaties die ik bereid met zogenaamde superfoods als gojibessen, moerbeien en chiazaad liever powerfood. Ik zie het als aanvulling op mijn ‘normale dieet’. En met dieet bedoel ik trouwens gewoon dat wat ik eet. Daar is niks speciaals aan, behalve dat ik let op wat ik in m’n mond stop en daar (sinds nog niet zo heel lange tijd) redelijk bewust mee bezig ben. Zo ben ik de laatste weken verslingerd geraakt aan overnight oats. Ik kan nu gaan beschrijven wat dat is maar ik verzeker je, dat is niet verstandig. Google het maar eens. Hoofdingrediënt is in ieder geval havermout (duh!). Dit is echt zo’n gerechtje dat je zelf moet uitproberen en dan is het een kwestie van ‘you love it or you hate it.’

Het is trouwens Sanne haar schuld dat ik nu ’s avonds laat nog in de keuken sta om mijn oats voor de volgende ochtend klaar te maken. Daarom daag ik haar hierbij uit om speciaal voor mij een nieuw overnight oats recept te verzinnen. Ha!

Beetje bewust

Goed, ik zou nog een heeeeel verhaal kunnen houden over waarom ‘superfoods’ al dan niet goed voor je zijn. Daar zijn de meningen zo over verdeeld (en ik ben geen voedingsexpert ofzo hè), dat ik me liever stort op waar het mij echt om gaat: lekker en liefst ook een beetje bewust eten. Hoe doe je dat? Informeer jezelf. Lees de verpakking van een product eens echt. Maar vooral: maak eens iets zonder pakjes en zakjes. Al is het maar een simpele Hollandse pot. Echt, je zet zó iets op tafel dat gezond en voedzaam is. En daar hoef je echt niet uren voor in de keuken te staan. Wat dat betreft ben ik echt wel van de fastfood.