Eieren zijn geniaal, voor álles

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

Jawel! We gaan het over een gouwe ouwe hebben: het ei. En dan geen verhaal over of de kip nu eerder kwam. Filosoferen laten we tot na het eten. Enfin, het kippenei. Met alle respect voor de dames: bij sterke voorkeur het biologische.

Eieren zijn bijzonder veelzijdig. Voor zoete en hartige gerechten, van koken tot bakken, van splitsen tot pocheren – komt ooit nog wel eens aan bod -. Wat? Je kunt ze zelfs rauw consumeren. Yeiks! Ik vind ze in ieder geval geweldig. Alleen al om het ei zou ik nooit veganist kunnen worden. Hoewel, als ik heel per ongeluk – want ja, ik mijd ze bewust – toch zo’n vreselijk YouTube-filmpje over volgepropte plofkippetjes en zielige kuikentjes zie… Maar da’s een heel andere discussie. En misschien ga ik die nog wel eens aan hoor. Maar nu niet. Voor alles is een tijd. En nu is het de tijd van vrolijkheid, foute kersthits, je volgieten tijdens kerstborrels én: eimuffins.

Muffins, cupcakes, mini-cakejes. What’s in a name? Ik heb het hier in ieder geval over de hartige variant. Lekker als ontbijt maar misschien nog wel geschikter voor bij de lunch of brunch. Zowel warm als koud te eten. Nou, wat zeg ik je? Eieren, het meest veelzijdige… Voor het bakken van een taart, klassieke cake, old school pannenkoeken, een boerenomelet, aardappeltortilla’s. En wie houdt er niet van een gekookt eitje of twee? Van lubberig, halfzacht tot hardgekookt. Eieren, I’m lovin’ it!

Okidoki. Genoeg promo voor het ei. Het moge duidelijk zijn dat ik lyrisch ben. Zou Sanne ook zo’n egglover zijn? En net als ik altijd een doos eieren in huis hebben? Voor die spontane kook- en bakmomenten die ook zij vast en zeker regelmatig heeft. Zo ontstond ook heel spontaan het idee voor deze eimuffins. Gewoon een beetje uitproberen. Even in de koelkast gluren. Kliederen in de keuken dus. En hou je niet van hüttenkäse? Snap ik. Dan gooi je d’r mozzarella door of een andere zachte kaassoort. Niet zo’n kaaskop? Bak kort een paar champignonnetjes, een uitje en wat cherrytomaatjes en meng deze door het beslag. Je kan de boel ook wat meer sjeu geven door de gebakken muffin te beleggen met iets lekkers. Wees vooral creatief!

Het recept:

Nodig voor 12 eimuffins:
5 eieren
1 bakje hüttenkäse (200 gram)
125 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
(verse) peterselie
peper en zout
(siliconen) muffinvormpjes

Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren los in een mengkom. Voeg de gehakte peterselie toe, een snufje zout en eventueel wat peper. Roer de hüttenkäse en het bakmeel erdoor.

Schep het beslag in de muffinvormpjes en zet deze in het midden van de oven. Bak de muffins in 20 minuten gaar. Check na de baktijd even of de muffins gaar zijn. Prik met een satéprikker in een muffin. Komt de prikker er ‘droog’ uit, dan zijn de muffins gaar. Laat ze even afkoelen voordat je ze serveert.

Beleg de muffins eventueel met rookvlees of een jammetje. Genieten!


femkeSanne1Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food.