Éénpotswonder

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

femkeSanne1Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food. 

Femke

Stamppot, stoofpot, cake uit een potje: ik hou wel van ‘potjekoken’. Maar met de zogenaamde wonderpot krijgt het fenomeen eenpansgerecht een heel andere dimensie. Alle ingrediënten in dit gerecht worden namelijk tegelijkertijd in één pan gaar gekookt. Ha! Koren op mijn molen, want dit klinkt wel erg gemakkelijk en -niet onbelangrijk- snel. Wat blijkt? De wonderpot, ook wel one-pot-meal genoemd, is quick & easy. Dus: right up my alley!

Kliederen

Het principe van de wonderpot is dus dat je alle ingrediënten tegelijk in één grote pan gooit en gezamenlijk met elkaar gaar laat koken. Klinkt goed en vooral heel makkelijk. Zoek je via Google op wonderpot of one-potrecepten, dan vind je genoeg inspiratie om zelf lekker te gaan kliederen. En kliederen is ook precies wat het bij mij uiteindelijk werd. Dit gerecht was een waar experiment. Hoe simpel het in eerste instantie ook leek… Maar daarover straks meer.

Eigen schwung

Nu ben ik een enorme fan van de Italiaanse keuken. Van het land zelf ook trouwens. Je kunt mij ’s nachts gerust wakker maken voor een vers gemaakt pastagerecht of een smeuïge risotto à la funghi. Ach wat, je kunt mij middenin de nacht altijd wakker maken voor eten. Trek heb ik altijd. Iets met een lintworm en een snelle spijsvertering… Maar mij sprak dus vooral de Italian Wonderpot aan, waarvan het originele recept van kookgoeroe Martha Stewart schijnt te komen. Dat doet verder niet ter zake, want ik geef er uiteraard weer een heel eigen schwung aan. Althans, dat probeerde ik…

Kleffe toestand

Goed, een Italiaanse wonderpot met pasta erin. Nu moet ik je even waarschuwen. Ben je erg gehecht aan ‘al dente’ pasta? Dan moet je nu stoppen met lezen. Ben je zoals ik gek op pasta in al zijn glorie, van beetgaar tot zelfs vrij klef? Probeer deze pot dan vooral uit. Met de nadruk op uitproberen. Helaas mislukte dit kookexperiment van mij toch een beetje. Ik hou echt wel van een beetje kleffig hoor, ben niet voor niets een sucker voor romantische comedy’s, maar je hebt klef en klef, if you snap what I mean. Enfin. De smaak was op zich best goed.

Wonderbaarlijk onsmakelijk?

Ik ben door dit kookavontuurtje heel benieuwd naar bevindingen van anderen. Vind jij deze pot ook zo wonderlijk? Wonderbaarlijk onsmakelijk misschien? Neem mijn recept ter hand en geef er je eigen draai aan. Zoek een one-potrecept op internet en leef je uit. En laat mij alsjeblieft weten wat jij van de wonderpot vindt. Misschien kan ik wat van je leren…

Italian Wonderpot

Nodig voor een goede 4-persoons pot:

 • 0,7 liter water + 1,5 blokje groentebouillon
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 350 gram spaghetti of fettuccini
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 middelgrote ui (in stukjes snijden)
 • 4 teentjes knoflook (uitpersen of in kleine stukjes snijden)
 • snufje (Keltisch zee)zout
 • verse peper naar smaak en evt. wat gedroogde rode peper
 • halve lepel gedroogde oregano
 • 10/12 blaadjes verse basilicum
 • Parmezaanse kaas of fètakaas

Je gooit dus eigenlijk gewoon alles bij elkaar in de pan. Breek de pasta in kleinere stukken en roer alles even rustig door elkaar. NB: Pas op het allerlaatst voeg je de verse blaadjes basilicum toe. Voor de foto heb ik ze direct in de pan gedaan, omdat het zo mooi kleurrijk leek. Maar beter niet meekoken dus.

Breng het geheel met deksel op de pan op hoog vuur tot het kookpunt. Laat de boel dan op medium vuur en zonder deksel zo’n 10-15 minuten zachtjes doorkoken of tot de pasta volgens jou gaar is. Geloof me, dat gaat dus best snel.

Roer zoveel (en rustig) mogelijk in de pan tijdens het kookproces. Wanneer de pot volgens jou klaar is, kun je de basilicum toevoegen. Schep de pasta gelijk in diepe borden of in een mooie schaal. Doe er wat Parmezaanse kaas of geitenkaas overheen.