Dag speltmeel! Lekker bladerdeeg en taart.

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

Door Femke Jaarsma

Wat is dat toch met mij en taart? Of eigenlijk bakken in het algemeen tegenwoordig. Ik ben een echte homemaker of zal ik zeggen homebaker geworden… Gooi ik op een niet zo christelijk tijdstip (na half 10 ’s avonds vaak) m’n keuken weer overhoop. Why oh why? Ben ik dan toch stiekem heel diep van binnen wél een zoetekauw? Want waar komt die crave op dat uur van de dag anders vandaan? Nu heb ik natuurlijk wel een dikke liefdesrelatie, noem het een verslaving, met chocolade dus ik heb heus wel iets met zoet. Maar goed, daar hebben we dan tegenwoordig de heel verantwoorde Tony Chocolonely’s voor. Hoezo verslavend…

Terug naar dat bakken. Dat doe ik dus heel regelmatig en niet zelden in de avonduren. Ik heb er blijkbaar lol in. En trouwens, ik gebruik altijd ‘goedzoet’ – denk aan kokosbloesemsuiker, agavesiroop, dadels, bananen etc. –  dus waar hebben we het eigenlijk over? Geen geraffineerde suikers meer voor mij. Nou ja, haast niet. Dus ik vind eigenlijk dat ik op bakgebied best goed bezig ben. Taart dus. Die kun je ook hartig maken. Joh! Heel anders dan chocola, maar minstens zo smakelijk.

Dit keer dus geen speltmeel en biologische roomboter maar wel bladerdeeg en Griekse yoghurt. Een hartige taart met gezonde leftovers van gister. Of eergister. Ik maakte er eentje met broccoli, tomaten, ui en tonijn. En uiteraard eieren. Onontbeerlijk. In mijn keuken althans. Mocht ik ooit – om wat voor reden dan ook – besluiten om geen dierlijke producten meer eten, dan worden die eitjes nog een issue. Maar goed, vooralsnog niets aan de hand. Wederom een easypeasy receptje  voor de lunch of misschien zelfs als hoofdgerecht… It’s a simple!

Hartige taart

  • pakje bladerdeeg
  • broccoli van gister (ong. 400 gr.)
  • 3 tomaten
  • tonijnmoot uit blik (195 gr.)
  • ui
  • champignons
  • 4 eieren
  • 200 gr. Griekse yoghurt
  • Parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • beetje boter of olie om in te bakken
  • springvorm (21-23 cm)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Snij de ui en de champignons. Bak/fruit beide in wat boter of olie kort in een koekenpan. Klop de eieren samen met de Griekse yoghurt los in een grote kom. Voeg wat zout en peper toe. Laat de tonijnmoot uitlekken en maak de moot klein. Snij de tomaten en de broccoli klein.

Bekleed de springvorm met de bladerdeeg. Laat het een beetje over de rand vallen. Schenk dan het mengsel van ei en yoghurt in de vorm. Verdeel hier de ui, champignons, tomaten, broccoli en tonijn overheen. Desnoods kun je de boel nog een beetje voorzichtig husselen. Vouw de randjes van het bladerdeeg naar binnen. Rasp er nog wat Parmezaanse kaas overheen.

Zet de springvorm in de oven en laat de taart in zo’n 30-35 minuten gaar worden. Is jouw oven niet zo’n snelle Jelle, net als die van mij? Dan kan het zijn dat jouw taart iets langer nodig heeft maar in max. 45 minuten moet ‘ie wel gaar zijn hoor.