Chocola!

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

Door Femke Jaarsma

Uren kan ik erover praten. Kilo’s kan ik ervan eten – nee, niet op jaarbasis, zeg maar gerust wekelijks -. Ik wist bij de start van deze foodblog al dat ik het er ooit over wilde hebben. En ik beloof je, het zal niet de laatste keer zijn. Ik heb het over mijn hobby, mijn passie, mijn verslaving: chocolade.

Misschien eerst even een kleine college over deze vrucht: de cacaoboon zit namelijk verborgen in een grote vrucht die lijkt op een uitgerekte meloen. Binnenin die vrucht zitten zo’n 50 bonen. En die vruchten hangen dan weer aan een cacaoboom die het hele jaar bloeit met witte en roze bloemetjes. Nou en dan is er nog een proces van fermenteren van de bonen etc. etc. etc. Oké, gaap.

Laten we het eens over het nut van cacao – en dus chocolade – hebben, nu ik mezelf toch tot tijdelijk chocoprofessor heb gebombardeerd. Al in de 17e eeuw werd cacao als een soort wondermiddel gebruikt. Het zou een kalmerende werking hebben en een gunstige uitwerking op de spijsvertering. Ik persoonlijk word eerder ‘actief’ van choco maar wellicht komt dat door de suiker in sommige geluksreepjes die ik nuttig. Back in the days smeerden sommige vrouwen chocolade op hun huid om het te laten glanzen. Hmm. Shiny happy people? Misschien in die tijd heel vrouwelijk maar ik vind een glimhoofd zelf meestal niet zo’n succes.

In diezelfde eeuw schreef ene R. Brookes dat een ons chocolade net zo voedzaam was als een pond biefstuk. Nou ben ik niet zo’n carnivoor dus als ik een stukje vlees op deze manier kan vervangen: Whoehoe! I’m all for! Dat het bruine goud ook een goed middel is tegen zwaarmoedigheid kan ik beamen. Laten we zeggen dat wanneer ik een mini-depressie heb, ik me altijd tot mijn geliefde chocola kan wenden. Hij is er altijd voor me. Misschien zit het tussen de oren, prima, maar bij mij werkt het. Nu moet ik zeggen dat ik altijd wel een reden kan bedenken om chocolade te eten maar da’s een ander verhaal. Ik las trouwens nog iets over babbelziek worden door overmatig gebruik.

Enough talking, natuurlijk volgt nu een recept met héél veel chocola!

Homemade choco

Ingrediënten:IMG_3063

  • 2 repen pure chocolade (ong. 200 gram)
  • ca. 40 gram biologische roomboter
  • 40 gram amandelmeel (kun je evt. weglaten)
  • 2 koekjes (digestives bijvoorbeeld)
  • handjevol noten naar keuze
  • beetje chiazaad
  • paar gojibessen en/of rozijnen

Smelt de boter op zacht vuur in een steelpannetje. Doe de cholade er in stukken bij. Laat dat ook smelten. Voeg dan de fijngehakte (mag grof) erbij. Doe dan de bessen en/of rozijnen erbij. Haal het pannetje van het vuur. Roer het amandelmeel erdoor en verkruimel de koekjes erboven. Giet het chocomengsel op een bakplaat, bord met hoge rand of in een leuke vorm (of meerdere). Strooi er wat chiazaad overheen.

Laat je ‘zelfgemaakte’ chococreatie een tijdje afkoelen in de koelkast. Kun je niet wachten? Vriezer!