Expositie Buitenstebinnen

In Expositie by Esther Kloosterman

Door Esther Kloosterman

20170121_153721Vorig weekend stelde Xanne Wijkamp haar fotoserie tentoon en stelde hiervoor haar eigen huis open. Voor haar afstudeerproject aan de Academie voor Popcultuur moest en zou het iets speciaals worden. Zaterdag struinde ik naar de Oosterstraat om de fotoserie te bekijken.

Na een klim in het trappenhuis krijg ik van Xanne een tikkeltje nerveus, maar warm welkom. Want wildvreemden in je huis en daarnaast ook nog eens je meest persoonlijke expositie tentoonstellen: hoe spannend is dat! Bij binnenkomst hangen er tien foto’s verspreid over de woonkamer, douche, gang en slaapkamer, elke foto voorzien van een geschreven stuk tekst met verschillende boodschappen. Gemaakt door anderen, maar ook door haarzelf.

Bij het bestuderen van de foto’s in combinatie van de teksten merk ik hoe persoonlijk de tentoonstelling is. Waarbij gevoelige boodschappen gecombineerd worden met foto’s. Wanneer Xanne vertelt dat een docent van haar een traantje liet, kijk ik daar niet van op.

Check de foto’s om een kleine indruk te krijgen van het geheel.
Buitenstebinnen-5+poppetje vlieland stuk Esther KHoe ben je op dit onderwerp gekomen?

Xanne: “Ik ben voor dit project op zoek gegaan naar wat een persoon maakt tot wie hij of zij is. Dit kunnen mooie locaties zijn, betekenisvolle spullen of bijvoorbeeld situaties die je nooit meer vergeet. In deze fotoserie gaat het over mijzelf. Niet alle herinneringen zijn even mooi, en soms schamen mensen zich ervoor. Toch zijn ze er. Ik vind dat we daar allemaal over na moeten denken. Op sociale media laten mensen vaak een vertekend beeld van zichzelf zien. De minder mooie of leuke dingen zie je meestal niet. Dit vind ik super interessant en vanuit dit oogpunt ben ik aan de slag gegaan’’.

 

 

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

“Eerst wil ik mijn diploma halen! Maar daarna zou ik graag verder willen met het concept ‘de wereld gereflecteerd in wie je bent’. Tijdens mijn afstudeeronderzoek was Vivian Maier een grote inspiratiebron. Zij legt haar eigen reflectie in dingen vast. Maar daarnaast ben ik ook geïnteresseerd in bandfotografie en begonnen met het dj collectief Sfeerwolf. Genoeg plannen voor de toekomst!”

Mijn levende portfolio vind je op Instagram

Kort gezegd ben ik blij dat ik deze bijzondere expositie heb mogen aanschouwen en beleven. Zo persoonlijk en met een toelichting van de kunstenares zelf. We wachten geduldig tot de volgende.