Leeuwarden komende jaren verzekerd van Explore the North

Redactie Evenementen, Stadse Zaken

Mooi nieuws voor Leeuwarden! Na veel praten, afwachten en hopen is eindelijk de kogel door de kerk: het festival Explore the North gaat door! Na een jaar afwezigheid kunnen we dit jaar op 25 en 26 november weer genieten van het brede kunstenfestival gericht op muziek, verhalen en kleinkunst in de binnenstad. Ook in 2017 en 2018 vindt het festival plaats rond deze tijd van het jaar.

In de komende weken en maanden wordt het programma ontwikkeld. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met vele noordelijke en stedelijke partners. Explore the North wil zich daarmee als festival stap voor stap nestelen als een cultureel centrum in Leeuwarden en Friesland. Een nieuwe plek midden in de (culturele) samenleving waar in samenwerking met al die partners ook door het jaar heen van alles wordt ontwikkeld en gepresenteerd.

Explore the North 2014 - 2 Meter Sessies in de Doopsgezinde Kerk (c) Hans Jellema

[Foto: Hans Jellema]

Explore the North krijgt een prominente plaats in het programma van het jaar van de Culturele Hoofdstad in 2018. Leeuwarden – Fryslân 2018 is daarmee uiteraard ook een van de belangrijkste partners. Explore the North wil echter ook ver na 2018 van blijvende waarde zijn binnen het culturele landschap van het noorden en de rest van het land. De organisatie is daarom erg blij met het vooruitzicht op drie spannende edities waarin het festival verder kan worden opgebouwd met dank aan de Culturele Hoofdstad, trouwe partners en hopelijk ook provincie en gemeente.

Explore the North op Oerol

Tijdens Oerol (Terschelling) organiseert Explore the North samen met Welcome to the Village op 12 en 13 juni al een eerste activiteit. Beide festivals zijn net als vorig jaar door Oerol gevraagd een aantal dagen te programmeren op het festivalterrein De Betonning. Vorig jaar was het een groot succes met optredens van onder meer Kantoorpoëzie, Hilbrandt en Jungle By Night. Aan het programma van 2016 wordt hard gewerkt.

Over Explore the North

Explore the North is een breed, laagdrempelig winterfestival dat de schitterende historische binnenstad van Leeuwarden als podium gebruikt voor de presentatie van muziek, literatuur, beeldende kunst, theater en vele andere kunstvormen. Het programma is deels internationaal, deels lokaal en liever nog een combinatie van beide. Binnen het programma ligt het accent op het presenteren van werk uit het noorden, de Noordzee-cultuur of met een noordelijk gevoel in de meest eigenzinnige en brede definitie van de term ‘noord’.

Het festival presenteert spannende artiesten, faciliteert de ontwikkelingsmogelijkheden van nieuwe projecten en artiesten en initieert zelf multidisciplinaire (samenwerkings)projecten. Daarbij zoekt Explore the North naar het mooiste dat het culturele leven in het moderne Friesland te bieden heeft en nodigt het festival daarbij een grote hoeveelheid internationale gasten uit. In programmering en ontwikkeling van speciale projecten werkt Explore the North samen met vele trouwe partners. Het festival vond eerder plaats in 2011, 2013 en 2014.

‘Jonge hipsters met baardjes en in wollen truien gehuld dansten zij aan zij met dames van zestig met kleine rugzakjes op. Het noorden heeft iedereen iets te bieden.’

Leeuwarder Courant over Explore the North – november 2014

Kijk voor meer informatie op de website.