Explore the North en Noordelijk Film Festival zorgen voor cultuurrijke novembermaand

In Actueel, Beleven, Evenementen by Redactie

Leeuwarder kunstliefhebbers worden op hun wenken bediend in november. In het eerste weekend is de audiovisuele voorstelling Somnium van The Black Atlantic te zien op een unieke locatie aan de Snekertrekweg. In het tweede weekend vindt de 38ste editie van het Noordelijk Film Festival plaats, met o.a. Häxan (1922); een controversiële film met muzikale omlijsting van de band Kinetophone. En op 24 en 25 november zet Explore the North de binnenstad van Leeuwarden in als podium voor muziek en literatuur. De presentaties van Somnium en Häxan zijn mogelijk gemaakt door het Noordelijk Film Festival en Explore the North, in samenwerking met de Popfabryk. De beide festivals hopen deze samenwerking in november in de komende jaren verder uit te bouwen.

Somnium: reis door het menselijk onderbewustzijn

Somnium is een mix van muziek, geluidscollages, lichtprojecties en moderne dans. Bezoekers krijgen een koptelefoon op en betreden een opblaasbare ruimte. Geïnspireerd door schrijvers als Murakami en Borges en sciencefiction films schetst zanger, componist en muzikant Geert van der Velde de grillen van het onderbewuste. Mark Hospers (Explore the North): “Geweldig dat wij het mooie project Somnium in Leeuwarden kunnen presenteren als start van een landelijke tour. Al jaren volgen wij Geert van der Velde en The Black Atlantic op de voet. En graag laten wij samen met het Noordelijk Film Festival dit bijzondere experiment in zijn hometown zien.”

Häxan: controversiële film met muzikale omlijsting van Kinetophone

Kinetophone bestaat uit drie filmfanaten die sinds 2010 livemuziek spelen bij zwijgende filmklassiekers. De drie heren voorzien de films van een op maat gemaakte eigentijdse soundtrack, waarin zij klassieke muziek en pop combineren. Bekijk tijdens het Noordelijk Film Festival (8 t/m 12 november) de recent gerestaureerde en ongecensureerde versie van één van de duurste Scandinavische stomme films ooit gemaakt: Häxan. Fredau Buwalda (Noordelijk Film Festival): “Het werd hoog tijd om Kinetophone naar Friesland te halen. Neushoorn biedt een prachtige locatie in Leeuwarden om de controversiële Zweedse film met live muziek te presenteren en het sluit uitstekend aan bij de Noordse Focus alsmede het Sounds & Cinema programma van ons Noordelijk Film Festival.”

Tickets zijn vanaf 31 oktober verkrijgbaar op www.noordelijkfilmfestival.nl.

Explore the North: muziek en literatuur op prachtige locaties in Leeuwarden

Festival Explore the North zet de binnenstad van Leeuwarden in als podium voor schrijvers, muzikanten en andere performers uit alle windstreken. Bezoekers dwalen tijdens dit winterse weekend (24/25 november) door de Noordelijke stad, met concerten en gedichten als gids. Tickets, programma en een uitgebreide playlist op www.explore-the-north.nl

Noordelijk Film Festival: het filmfestival van het Noorden

Het Noordelijk Film Festival (8-12 november) beleeft dit jaar haar 38e editie en met jaarlijks meer dan 150 films in vijf dagen en 20 tot 25 duizend bezoeken, is het één van de grootste en oudste regionale filmfestivals van Nederland. Bezoekers kunnen genieten van aansprekende speelfilms, intrigerende documentaires en bijzondere arthouse, maar ook speciale premières, internationale gasten, korte films, klassiekers, muziek en fijne feestjes. De kaartverkoop start op 31 oktober via www.noordelijkfilmfestival.nl.