Van snackbar naar fotografie

In Fotografie, Interviews by Josan Annabel

Door Josan Annabel

Een uitgelopen hobby, zo zou je het wel kunnen noemen. Erikjan Koopmans was eigenaar van een snackcorner in het plaatsje Stiens, maar is in Leeuwarden inmiddels een bekend fotograaf. Met zijn duistere en verhalende werk wat hij al maakte, studeert hij nu ook sinds een jaar aan de Fotoacademie in Amsterdam. Gezien ik zijn stokje overneem als redacteur van de rubriek In Beeld, ben ik benieuwd wat hem beweegt in de fotografie.

Foto: Josan Annabel

Analoog of digitaal?

Erikjan: ”Digitaal, dan zijn er toch meer mogelijkheden en kun je net iets meer sfeer creëren en je eigen stempel er aan geven, al zijn de bewerkingen die ik de laatste tijd toepas toch wat minder heftig dan dat ik daarvoor deed. Ik mag ook gewoon graag nog een beetje prutsen achter de computer.” ErikJan omschrijft zijn stijl als geënsceneerd, gestileerd en duister. Ook wil hij dat een foto een verhaal vertelt en probeert hij als fotograaf alles zo goed mogelijk in scène te zetten om een zo gaaf mogelijk beeld te creëren.

Inspiratie

Naast muziek en mensen die dichtbij hem staan, haalt Erikjan ook inspiratie uit fotografen als bijvoorbeeld Gregory Crewdson, een fotograaf die alles tot op de millimeter uitwerkt. ”Hij weet hoe je het plaatje in je hoofd naar een foto kunt vertalen. De foto’s zijn realistisch in beeld, maar hoeven inhoudelijk niet realistisch te zijn.”

 

“Alles wat ik weet heb ik bij elkaar gegoogled.”

 

Autonoom

Zijn uitgelopen hobby begon Erikjan helemaal zelf. Naast alle technische kennis die hij heeft opgedaan over de camera, studeert hij nu aan de Fotoacademie. Zijn doel is onder andere meer kennis op te doen over het concept en een plan achter een foto. ”Het inhoudelijke deel leer je toch echt wel op zijn opleiding. Verder is het ook goed om te kunnen sparren met gelijkgestemden. Fotografie is mijn passie. Alles wat ik weet, heb ik bij elkaar gegoogled of geleerd uit gesprekken met andere fotografen. Af en toe is het lastig om je passie met je werk combineren. Vandaar ook mijn zoektocht naar verdieping.”

Ise Terchelling

Foto: Erikjan Koopmans

De Instagram generatie

Ook vroeg ik Erikjan of hij wel eens bang is voor de nieuwe generatie, dat iedereen tegenwoordig al gauw een goede kwaliteitsfoto kan maken en dat mensen zich ook sneller fotograaf noemen. ”Persoonlijk ben ik dat niet. Ik denk dat het voor fotografen juist handig is, omdat je je goed online kan profileren. De mens ontwikkelt zich eigenlijk sneller dan goed voor hem is, maar het is belangrijk dat je met de tijd mee gaat. Verder is er juist door het online gebruik steeds meer behoefte aan professionele fotografie. Ik zie de toekomst wel zonnig in.”


Meer zien van Erikjan? Check hier zijn website of volg hem op Facebook!