Color Run: je haar zegt genoeg.

In Column by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd
[Foto’s: Ruben van Vliet]

Ik ren. Pijn in m’n zij. Hemel, wat ren ik. Op karakter. Hoever ben ik? Alsjeblieft al over de helft. In de verte zie ik er weer één: een hinderlaag. Ik moet er doorheen. Steven erop af met een noodvaart. ‘Run Forest’, denk ik bij mezelf. Ik hou m’n adem in en werk me erdoor heen. Aan alle kanten word ik beschoten en besmeurd. Ik doe een klein schietgebed: Niet. In. Mijn. Gezicht. Op dat moment krijg ik een flats dikkige, lauwwarme vloeistof tegen m’n hoofd, half in m’n oor, half in m’n mond. Geraakt. Venijnig. Ik open m’n mond om adem te halen en kuch me een ongeluk van een wolk poeder. Is het eerst de flats waar ik wat onpasselijk van word, weet ik nu niet meer hoe ik het hebben moet met die poedersmaak in m’n mond. Ik wil gaan liggen. M’n witte vlag hijsen. Buiten adem. Maar voortgestuwd door een immense massa mensen ga ik door.funrun

Ik weet het nog goed. Ik rende vorig jaar mee met de Color Run in Bolsward. ,,Is leuk,’’ zei vriendin M. ,,Een ‘funrun’: je loopt niet op tijd, maar voor de lol.’’ Een jaar eerder probeerde M. me nog mee te laten lopen met de Zeven Sloten Loop, waarbij je je al rennende door zeven sloten bagger mag heisteren. Op de één of andere manier leek deze Color Run me aangenamer. Ik heb er nog steeds gemengde gevoelens over. Ook omdat ik ongetraind 5 kilometer me een slag in de rondte heb gehold en geen enkele vorm van erkenning kreeg voor die prestatie, behalve een knieblessure.rubenvanvliet2

Afijn. Het is een hype: geen evenement is tegenwoordig compleet zonder het gekleurde Holipoeder. Je moet het eens meegemaakt hebben. Gister was de eerste Color Run in Leeuwarden. 1800 man op de been die, net als ik vorig jaar, bepoederd en bevlekt werden onder een loop van 5 tot 10 kilometer. Maar nu: deze verf blijkt niet uit je haar te spoelen. Alle deelnemers zien eruit als een My Little Pony. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kan een lach niet onderdrukken.

De voordelen van dit bijzondere fiasco waaien de gekleurde hardlopers tegemoet: een tweede pizza gratis bij Domino’s, korting bij de kapper, korting op sportkleding en is de situatie dermate ernst, kan je zelfs gekleurde schoenen winnen. Ik begin me haast rubenvanvliet4een Indiase paria te voelen met m’n natuurlijk blonde coupe.

Dus, jij met een reeds bont kapsel: schaam je er nu niet voor, je hebt net als ik hindernissen doorstaan. Niet naar school durven vanwege groen haar? Jongen, ik had me de stoerste bink van de klas gevoeld. Ontgroening krijgt een heel nieuwe betekenis.

Nu, men zegt niet voor niets: als je haar maar goed zit. Als je nou echt tot in den treure ongelukkig bent, dan is dat uitermate spijtig. Ik kan me dat voorstellen: vorig jaar had ik m’n haar geverfd met een potje. M’n haar was oranje, m’n bijnaam Ariëlke. Ik werd daar ook niet blij van, ookal schijnt meerminnenhaar bijzonder hip te zijn op het moment.

Weet, gedeelde smart is halve smart. Je hoeft niet groen en geel te zien van ergernis of paars van woede: je haar zegt al genoeg. Als ik je zie, lach ik je toe en erken ik je prestatie: ‘Goed gelopen! Chapeau!’