‘Verzoek aan burgemeester namens zonaanbiddend 058

In Stadse Zaken by Elke Verwoerd

Leeuwarden, 12 juni 2015

Geachte burgemeester,  heer F. Crone, beste Ferd,

Graag wend ik me tot u, daar wij, inwoners van Leeuwarden, met een dermate groot probleem kampen dat het meerdere portefeuilles beslaat. Heer Crone, het is namelijk zomer.

Ook wij, inwoners van Leeuwarden, genieten in de zomer van onze prachtige Prinsentuin, de mooiste jachthaven van Europa. Wij floreren daar, op onze picknickkleedjes, met een hapje en een drankje, blote voeten in het gras, genietend van het weer. Helaas tot dat ene cruciale moment zich aandient, dat moment dat de sereniteit verstoort en een lichte paniek met zich meebrengt: men moet toiletteren.

Wegens gebrek aan een nabijgelegen sanitaire voorziening wordt de urinaire pauze uitgesteld. Wat volgt is een niet te missen sprint naar de eerste de beste plek om te ontladen.

Heer Crone, u snapt dat dit doorgaans niet op een degelijk urinoir aankomt, maar dat we door de druk van deze primaire behoefte aangewezen zijn op het manoeuvreren door bosjes, glijdend door de geknede drek van voorgangers en het ontwijken van spinnenwebben en brandnetels op zoek naar die ene boom. Ik kan u verzekeren dat dit alles behalve een prettige aangelegenheid is, zeker wanneer u per ongeluk gehurkt belandt op het venijnige onkruid. Dat is dus letterlijk op de blaren zitten.

We kunnen reeds stellen in het kader van territorium afbakenen, dat wij de Prinsentuin al behoorlijk geclaimd hebben. Ik heb me altijd al verbonden gevoeld met m’n medebewoners, maar in de Prinsentuin wordt dat helemaal bijzonder in een soort piscollectief. Die ene boom. Als u die verwijdert, trekt u letterlijk de wortels uit deze mienskip.

Kunt u zich voorstellen hoe wij, nietsvermoedend op dat picknickkleedje, in de dampende gassen hangen van duizenden liters pis en weet-ik-wat-een-gewicht aan excrementen? Dit kan toch onmogelijk goed zijn voor alle flora en fauna? Die bomen worden flink besproeid, maar echt niet met water. En of de mest helemaal zuiver is, durf ik u ook niet te zeggen. Een bodemonderzoek lijkt me op z’n plaats, in dezen.

De Prinsentuin als grootste openbare toilet van Nederland: Prins Willem Frederik van Nassau zou zich niet alleen omdraaien, maar een driedubbele salto maken in z’n graf waar Epke nog een puntje aan kan zuigen. Vooral omdat dat onmogelijk is in een kistje van krap twee meter lengte.

Heer Crone, in het kader van openbare orde, ik besef me dermate dat wij een risico nemen met in het wild urineren, echter, zoals u kunt opmaken uit bovenstaande alinea’s, niet vrijwillig, laat staan van harte. Nog altijd zit ik het liefst op een afvoerende zetel met links dan wel rechts van mij een voorraad toiletpapier, dan dat ik de grootste moeite moet doen om én niet gezien te worden en mezelf niet te bedruipen. Iedere keer voel ik me als in een schuttersputje bij een naderend offensief.

Stuurt u dus nu alstublieft niet een heel legioen stadswachten om de bosjes uit te kammen in een queeste naar wildplassers. Ten eerste; daar heeft u echt een heel legioen voor nodig. Ten tweede; daar komen hele rare situaties uit voort, mogelijk zelfs traumatisch voor de stadswacht. Dat moet u niet willen. We hebben slechts een klein, bescheiden verzoek om ook voor ons, inwoners van deze prachtige stad, een openbare sanitaire voorziening in de Prinsentuin te verzorgen, voor zowel mannen als vrouwen, zodat we ongestoord, zonder stress ons moment kunnen pakken en in alle onschuld kunnen genieten van de weelde van ons stadshart. Kunt u bijvoorbeeld die kunsttoiletten niet in de Prinsentuin zetten zodat wij kleurrijk onze behoeften daarin kunnen deponeren?

Ik zie met belangstelling uit naar uw reactie.

Hoogachtend, namens alle Leeuwarders die dit ondersteunen,

 

E. Verwoerd

 

Burgemeester Ferd Crone reageerde! Lees zijn reactie hierrr.


elke Elke (28) kan af en toe lekker diep nadenken en zich vanalles afvragen. Met enige humor en relativeringsvermogen schrijft ze over de onderwerpen die haar op dat moment bezighouden.