Elektropop en gefaalde liefdes

In Interviews, Muziek by Esther Kloosterman

Door Esther Kloosterman

Het is alles behalve onomstreden: een naam als ‘O, Kutjes’ voor een muzikale act. Nieuwsgierigheid wekt het echter wel. In november 2015 begon het kluchtige duo, bestaand uit alterego’s ¥oni Loveless en $assy $ally, met O, Kutjes: elektropop met teksten over onder andere mislukte liefdes. Inmiddels gaan ze door naar de halve finale van de Kleine Prijs van Friesland en aanstaande vrijdag treden ze voor het eerst op in podium Asteriks. Esther ontmoet ¥oni en $assy op de Huizumer begraafplaats op een bankje onder een bloeiende boom. Een bijzondere plek waar ze wel vaker rondhangen. “Als iemand hier met ons wil lunchen, moet diegene even mailen of bellen. We zitten hier elke dag, dit is onze vaste chillplek.”

Verbazen en choqueren

Hoe kwamen jullie bij de naam O, Kutjes? ”O, kutjes is iets wat je zegt wanneer dingen misgaan. En wij zingen eigenlijk alleen maar over dingen die misgaan. ‘Godverdomme’ vonden we een beetje lomp en ‘kak’ vonden we best wel vies. Dat het gelijk als zo snel gaat is ook niet raar als je zo’n naam hebt. Het wekt meteen interesse. Het is grappig om te zien hoe mensen op de naam reageren. Iedereen vindt er meteen wat van. Soms heel negatief, maar vaak positief. Negatieve reacties vinden we ook niet erg. Het is nutteloos om iets te maken dat een beetje ‘middle of the road’ is. Waarom zou je dat doen? Er is al zoveel gewoons. We doen liever iets dat verbaast en choqueert. Dit doen we ook in onze show. En dan op een bijzondere wijze.”

$assy $ally en ¥oni Loveless

¥oni Loveless en $assy $ally omschrijven hun muziek als ‘rauwe elektropop met vieze geluiden’. De dames ontmoetten elkaar op de Academie voor Popcultuur. “We zijn begonnen in november. Toen hebben we veel tijd besteed aan het schrijven en arrangeren van liedjes. En natuurlijk onze dansjes geoefend! Pikante pasjes die we tijdens onze optredens presenteren. Vorige week hebben we onze première gehad in It Badhûs te Zwaagwesteinde. De ‘hotspot van de Nederlandse popcultuur’, zeggen ze lachend. “Aanstaande vrijdag treden we op in Asteriks. Dit wordt ons echte startpunt. Ook is er al interesse van allerlei festivals vanuit het hele land dus het begint nu echt te lopen, het gaat goed.”

Eerlijkheid in een discojasje

‘’Onze liedjes gaan over dingen die misgaan in het leven, maar vooral over wat er allemaal misgaat met mannen. Dat je het weer probeert, verliefd wordt en er uiteindelijk toch weer een bende van maakt. Hiernaast hebben we ook een liedje over het gebrek aan doodgaan. Dat een beetje. Eigenlijk zijn we heel eerlijk in onze liedjes, maar treurig zijn ze niet in een discojasje.’’

Aanstaande vrijdag 25 maart treedt O, Kutjes op in Asteriks. Volgens het duo belooft het een verrassende show met verleidelijke dansjes en rauwe beats. Meer weten over O, Kutjes? Luister hun muziek op soundcloud of kijk op hun Facebook pagina.