Duurzaam, lokaal en ecologisch: mode van Paulien Ooms

In Column, Inspiratie by Wieke Wiersma

Door Wieke Wiersma

Een nieuw jaar staat vaak gelijk aan nieuwe voornemens. Meestal in de categorie ‘ik word een beter mens en ook wat leuker voor de wereld om me heen’. Nu heb ik een suggestie waarmee je beide voornemens heel handig kunt combineren. En, oja, je kunt ook nog afvinken bij: duurzaam, lokaal en ecologisch wanneer dit op je voornemenlijstje staat. Kleding waarmee je jezelf – en de omgeving – echt een plezier zou kunnen doen.

PaulienOoms_productnaam5_afb2-Big-555x708

Paulien Ooms is een modeontwerpster uit onze binnenstad die in de afgelopen maanden haar eigen, gelijknamige modelabel voor vrouwen heeft gelanceerd. Pauliens vader was kleermaker en verkocht toga’s en maatpakken. Toen haar vader vlak na haar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als fashion designer overleed, werd hij de inspiratie voor haar eigen label. De eerste collectie is ontstaan uit een jas van haar vader. Deze jas vermaakte ze tot een damesmantel. Hetzelfde deed ze met overhemden en colberts die werden gedeconstrueerd en waarvan nieuwe kledingstukken werden gemaakt, met een hele cleane, licht minimalistische uitstraling.

Dit levert een heel fris beeld op. Gerecyclede stoffen worden aangevuld met nieuwe ecologisch gefabriceerde stoffen uit Nederland. Zo kun je denken aan een bomberjack wat binnenkort op de eigen website verschijnt – een favoriet van mij -, gemaakt van oude tenten. Zo’n stof krijgt dan een uniek vergrijsde kleur. Ook nieuwe materialen als hennep worden gebruikt. Andere tip: de broeken. In elk seizoen te combineren met ongeveer alles, maar deze zomer heel erg van nu met blote voeten en een simpel hemdje of gestreept overhemd. Zelf heb ik een broekpak gezien waar ik bijna elke nacht van droom. Superzacht materiaal en met een streep waardoor ik er ongetwijfeld heel erg ‘Italië-jaren ’70 – Ventimiglia’ uitzie. Zeg maar. Heel stijlvol, maar dat je dan kunt volhouden dat je heus niet zo heel erg je best hebt gedaan.

PaulienOoms_productnaam11_afb1-Big

De collectie is klein en wordt uitgebreid maar niet in de, langzamerhand ouderwetse, gedachte van zomer en wintercollecties. Paulien streeft naar een tijdloze collectie die wordt aangevuld met nieuwe stukken die steeds weer passen in de lijn van het label. Waar een item niet verdwijnt na een seizoen maar terugkerend kan zijn. Zodat je een kledingkast kunt opbouwen met items die je passen als een oude, vertrouwde jas.

De kleding van Paulien Ooms is online verkrijgbaar via www.paulienooms.nl.  Je kunt overigens alles passen of op je maat laten maken in haar atelier.

Ps. Het is nu sale op haar website!

PaulienOoms_productnaam16_afb1-555x708