Interview: Downbeat Maestros belooft te knallen als nooit tevoren met comeback

In Interviews, Muziek by Angelique van der VeenLeave a Comment

[Foto: Marc Henri Quere]

Van 15 tot en met 17 december 2017 vindt in Neushoorn het jaarlijkse Freeze Festival plaats. Één van de bands die daar optreedt is Downbeat Maestros. Deze band was van 2012 tot 2015 erg populair in de Friese rockabilly-scene en daarbuiten. Yorn Overwijk (contrabas en zang), Lennard Fopma (leadgitaar), Jelle Gietema (drums) en Pieter van der Bij (zang en slaggitaar) stonden erom bekend dat ze tijdens hun energieke optredens rockabilly mixten met blues, surf en roots. Een combinatie waarbij je maar moeilijk stil kunt blijven staan oftewel, om maar met de woorden van Elvis te spreken: ‘Rock and roll music, if you like it, if you feel it, you can’t help but move to it. That’s what happens to me. I can’t help it.’.

Eind 2014 hield Downbeat Maestros er tot groot verdriet van een grote schare trouwe fans mee op. Na een radiostilte van drie jaar hebben de heren besloten hun gitaren, contrabas en drumstokjes weer op te pakken en er vol tegenaan te gaan. Ik sprak met Pieter van der Bij, één van de twee frontmannen van Downbeat Maestros.

“Om maar iets te roepen, zei ik dat Downbeat Maestros in 2018 weer bij elkaar zou komen. Maar de rest van de bandleden wist nog van niets.”

Waarom zijn jullie in 2014 gestopt en hoe is het idee voor een comeback ontstaan?

“Twee van onze bandleden, Jelle Gietema en Lennard Fopma, zaten ook in de band DIFF. Zij hadden er geen tijd meer voor. We waren met Downbeat Maestros best veel op pad en hebben in 2013 zelfs de publieksprijs gewonnen bij de Kleine Prijs van Friesland. Maar de vele optredens vielen niet meer te combineren met de optredens van DIFF.

De comeback is eigenlijk ontstaan als grap. Ik was bij Willem Waldpyk voor zijn programma Noardewyn op Omrop Fryslân. Willem vroeg mij of ik nog iets bijzonders ging doen op muzikaal gebied voor LF2018. Om maar iets te roepen, zei ik dat Downbeat Maestros in 2018 weer bij elkaar zou komen. Maar de rest van de bandleden wist nog van niets. Gelukkig bleken ze er uiteindelijk allemaal weer zin in te hebben.”

Wat kunnen we verwachten van jullie comeback?

“We zijn bezig met veel nieuwe nummers, maar onze kenmerkende mix van rockabilly met blues, surf en roots blijft. De nummers uit het vorige Downbeat Maestros-tijdperk die we nog wel spelen, hebben een andere twist gekregen. Maar het belangrijkste is dat we net zoveel energie en plezier willen uitstralen als in 2012-2015. In het festivalseizoen van 2018, zo tussen mei en oktober, gaan we alle podia plat spelen. Als het een beetje lukt, willen we een album opnemen. Mochten er internationale optredens of grotere dingen op ons pad komen dan staan we daar zeker voor open. We zien wel hoe ver we komen.”

Wie is nu de drijvende kracht achter Downbeat Maestros?

“Zakelijk en qua organisatie ben ik dat, met Jelle als back up. Muzikaal gezien verschilt het per nummer. Er is niet echt één persoon die de leiding heeft. We vullen elkaar ontzettend goed aan. Omdat ieder van ons zich in de afgelopen drie jaar natuurlijk ook heeft ontwikkeld, kunnen we elkaar nu naar een hoger niveau tillen. Yorn speelt niet alleen contrabas, maar is ook een showman pur sang met een geweldige strot. Lennard is een van de beste gitaristen van Nederland die met alle muziekstijlen overweg kan. En Jelle, Jelle is onze stille kracht. De ruggengraat van de band. Hij houdt van achter zijn drumstel alles in de gaten.”

Yorn en Lennard spelen, samen met Wytse Dijkstra, in The Escalates, een band die deels hetzelfde genre heeft als Downbeat Maestros. Wordt de overlap met die band niet te groot?

“Ik denk dat dat wel meevalt. Bepaalde nummers die The Escalates op hun setlist hebben staan, spelen we niet meer met Downbeat Maestros. En we zijn bezig met het schrijven van een aantal nieuwe nummers die uniek zijn voor Downbeat Maestros. We zijn nu zelfs bezig met een nummer met rumba-invloeden.”

“We krijgen hier zoveel energie van!”

Toen jullie begonnen in 2012 waren jullie een stel jonge honden. Nu zijn de meeste bandleden gesetteld. Is dat wel te combineren met het wilde bandleven?

“Klopt. Lennard woont tegenwoordig samen en heeft een vaste kring van gitaarleerlingen opgebouwd, Yorn heeft al tijden een leuke vriendin en Jelle heeft een vaste baan. Zelf werk ik al jaren als leerkracht. We zijn allemaal aardig gesetteld. Maar daarnaast is er nog genoeg tijd om met Downbeat Maestros op te treden. We krijgen hier zoveel energie van, dat komt helemaal goed.”

Ten slotte: hoe is het om weer samen te spelen?

“Fantastisch! De eerst repetitie was een beetje onwennig, maar inmiddels knallen we weer als vanouds. Als ik met Downbeat Maestros speel, geniet ik dubbel: de eerste keer omdat ik met zulke goede muzikanten mag spelen en de tweede keer alsof ik in het publiek sta.”

Downbeat Maestros speelt op Freeze op zaterdag 16 december van 21:30 tot 22:10 in de Arena in Neushoorn.

ANGELIQUE VAN DER VEEN