Dragqueens, vibrators en de GGD: feest door DIZZ in Neushoorn

Nashara Rowold Beleven, Evenementen, LGBTQI

Door Nashara Rowold

Het belooft zowel een gezellige, als een avond van betekenis te worden. Na vier jaar Fire Palace is hét gay-feest van Friesland weer terug op het Ruiterskwartier. Vroeger was er al Pink Xplosion! in Podium 058, nu organiseert DIZZ een ‘roze’ feest in culturele hotspot Neushoorn. ‘For all Flavors‘ staat in gouden letters op de posters: hetero’s, gays, transgenders, fluids, iedereen is welkom! Voor degenen die DIZZ nog niet kennen: deze organisatie heeft de afgelopen jaren de gay-feesten in Leeuwarden verzorgd. Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor een feest, met heuse drag-acts, roze cocktails en een GGD-stand. Dizz ging ditmaal de samenwerking aan met meerdere partijen, met als hoofddoel: Celebrate Diversity. Het grote feest werd geopend door niemand minder dan wethouder van Cultuur, Sjoerd Feitsma.

Subculturen-galore!

Het is nog rustig tijdens het eerste uur van de pre-party, maar de mensen hebben er zin in. Een groepje jonge mensen in het Neushoorn Café zingt uitbundig mee en gooit de armen vrolijk in de lucht als DJ Pe-Funk – hoe kan het ook anders? – YMCA draait. Het voelt als een belangrijke avond. De organisatoren lopen druk heen en weer, bezoekers kijken vast voorzichtig of er wat leuks rondloopt en de queens die straks gaan performen trekken nog een keer hun jurkjes recht. De mix van mensen is wonderlijk en mij in Leeuwarden onbekend. Wat de diversiteit vanavond ook ten goede komt, is dat in de Kleine Zaal een hiphopconcert plaatsvindt. Iets meer kleur tussen het gewoonlijk overwegend blanke Neushoorn-publiek, een gayfeest, en ineens staan vrijwel alle subculturen door elkaar. Prachtig.

De energie van een Queen

Als de eerste dragqueen het podium bestijgt, realiseer ik me dat ik geen idee heb hoe ik hier verslag van moet doen. Hoewel ik heus in films wel eens een drag-act (of een ode aan de Rocky Horror Picture Show) heb gezien, in levenden lijve heb ik het nog nooit meegemaakt. Zodra de muziek start, kijk ik echter mijn ogen uit. Megan Trash lijkt tijdens haar eerste nummer nog wat nerveus – dat zou ik ook zijn op zulke hakken-,  maar tijdens het nummer Sober lijkt er iets van heel diep van binnen naar buiten te komen. Ze gooit zelfs dramatisch een glas wijn over zichzelf heen.

Foto door Sandor Ploegman-Stam

De tweede queen is Coxy Cream.  Ze slaat, terwijl  Megan nog snel haar wijn van het podium veegt, Megan zonder gêne op de billen. Ze kijkt tijdens haar act verleidelijk in de camera van de fotografen en zelfs een gevalletje nippelgate lijkt haar niet echt te storen. Het is bijna jaloersmakend om te zien hoe in touch ze is met haar lichaam en seksualiteit. De presentator noemt meerdere malen dat ze wat ouder is, blijkbaar een inside joke, maar ik zie en merk daar niets van. Wát een energie, zeg.

Na de acts mogen we door naar de Grote Zaal. Hoera! De mensen komen in eerste instantie druppelsgewijs binnen, maar na een half uur lijkt de kraan open. Er wordt al gauw flink gedanst, besteld en hier en daar voorzichtig geflirt. Als wethouder van Cultuur Sjoerd Feitsma op het podium staat, voelt deze avond opnieuw belangrijk, als meer dan een LGBTQI-feest. Volgens mij ben ik niet de enige. In de massa kan ik nauwelijks mensen spotten die niet opletten. Prachtig wanneer Feitsma na een beginnend betoog over de problematiek in Polen en Amerika onderbroken wordt door hoofdact Diva Mayday: “Fuck Trump.” Je ziet Feitsma lachen. Als de beste man na zijn praatje het podium verlaat en weer terugkomt in een DIZZ T-shirt, ben ik even apetrots op deze stad.

Diva Mayday. Foto door Sandor Ploegman-Stam

Vibrators en een prikbar

Meer dan een LGBTQI-feest, ik zei het al. Dit voel ik niet alleen, er ís ook daadwerkelijk meer dan dat! In de foyer staan verschillende stands, van o.a. de GGD en een vrouw die speeltjesfeestjes geeft. Als ik een kijkje neem in de foyer, valt m’n oog op een doos met mouwen. Ik spreek het meisje achter de stand aan. Meteen vraagt ze me enthousiast of ik Sense al ken. Ze benadrukt aandoenlijk en vol overtuiging hoe betrouwbaar deze organisatie is. De doos blijkt een ludieke manier om een praatje over veilige seks te beginnen. Als je je handen in de mouwen steekt, voel je een hoeveelheid condooms en een vastgeplakte dildo of vibrator. De vraag: Kun jij in het donker een condoom omdoen? Ik ben de flauwste niet, probeer het en denk dat het me best goed af gaat. Ik lach naar het meisje en zeg: “Dat ging best goed!” Ze kijkt me lief en blij aan, maar neen. Ik ben vergeten het topje van het condoom vast te houden. Oei, die lessen op de middelbare school zijn me toch niet zo goed bijgebleven als ik dacht.

Foto (bijgesneden) door Naomi de Jong

Een ander leuk safe-sex-spel is een soort Dokter-Bibber-quiz. Je beantwoordt vragen door met een pennetje op de juiste antwoorden te drukken. Ik moet erg lachen om de antwoorden bij de vraag: Wat is het beste moment om over condooms te beginnen? Naast het antwoord ‘Voordat je broek uitgaat’, staat er namelijk ook ‘Op het moment dat de penis in de vagina of anus gaat’. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat iemand dat  als antwoord zou geven. De Sense-quizmaster benoemt dat hij vooral de vraag over veilig condoomgebruik interessant vindt. Het is blijkbaar ook een belangrijke! Mensen geven volgens hem toch best vaak als antwoord dat het gebruik van twee condooms (over elkaar heen!) het veiligst is. Ik schrik daar best van, maar ben des te blijer dat de stand hier staat.

Het meest inspirerende heb ik voor het laatst bewaard. Bij de muntenbar de hoek om, in een goed verlichte oefenruimte, staat een prikbar. Hier kun je je laten inenten tegen Hepatitis B. Vrijwilligers van de GGD spreken willekeurig bezoekers aan, praten over veilige seks en vragen of je misschien mee wilt. Laagdrempelig, even tussendoor op een feestje prikken, dat wat je steeds maar hebt uitgesteld. Wat een belachelijk fantastisch initiatief. Je hoeft alleen nog maar een vervolgafspraak te maken.

Van gay-feestjes naar platform voor diversiteit

De avond was indrukwekkend en geslaagd. Als ik maandag met een van de organisatoren bel, blijkt dat meer dan 450 mensen op het feest zijn afgekomen. Initiator Chris Mustamu benoemt nog dat de organisatie, bestaand uit Mustamu zelf, Dennis Uygul, Sipke Hogeboom en Julia Bruinsma, in plaats van een strikt commercieel gayfeest ook een platform wil zijn. Het hoofddoel: Celebrate Diversity. De organisatie wil meer kunnen betekenen voor de niet altijd even zichtbare scene (Leeuwarden telt slechts één gay café). Daarom gaat DIZZ de samenwerking aan met o.a. Tumba, het COC, de gemeente en Leeuwarden Studiestad. Een wijs besluit, DIZZ kan in mijn ogen een groot verschil maken. En andersom levert het DIZZ de prominente plek in de stad op die het verdient.