De 10 geboden voor een leuk Oud & Nieuw

In Column by Elke Verwoerd

Oudejaarsavond is zo’n beetje de meest problematische avond van het jaar. Hoewel de druk om een fantastische avond te hebben immens is, is het eindresultaat vaak overweldigend, zo niet ronduit deprimerend. Het is ook één van de avonden die al je persoonlijke inzet weinig beloont: hoe meer moeite je ervoor doet, des te minder je ervoor terug lijkt te krijgen. Als contrast zijn de beste oudejaarsavonden vaak degene die per ongeluk ontstaan. Om je alvast een beetje in te dekken, geven we je de volgende 10 tips mee. Deze zijn overigens geen garantie voor succes, maar wellicht dat ze de avond wat meer dragelijk maken.

1. Verwacht zo min mogelijk van de avond.

Oudejaarsavond is nooit echt leuk en kan zelfs op een regelrechte ramp uitlopen, dus koester niet teveel hoop. Als je je voorstelt dat de hele avond het equivalent is van een eindeloze nacht je weg zien te vinden in een post-apocalyptisch landschap vol zombies op zoek naar de wereld’s laatste taxi, dan zal je verwachting redelijk in lijn liggen met de mogelijke uitkomst.

2. Onthoud: het betekent nagenoeg niets.

Oudejaarsavond is een feest van weinig waarde. Eigenlijk vier je enkel dat je het laatste blad van je wc-kalender mag scheuren. Er is geen officieel ritueel voor, behalve ritueel helemaal naar de klote gaan. Voor de meesten van ons is Oud & Nieuw gewoon een nacht voor een dag dat je vrij bent van werk, een nacht waarvan het meest voornaamste doel is een kater te produceren die het waard is om de hele dag voor in je bed te blijven hangen.

3. Drink niet teveel…

Wellicht een overbodige waarschuwing, maar het is het waard te onderstrepen dat Oud & Nieuw de ergste nacht is om door te brengen op de Eerste Hulp. Het zal er ongelooflijk druk zijn, vol met welgeklede mensen gedrenkt in schaamte, die schreeuwen en weinig zinnigs meer kunnen uitbrengen. Mogelijk zoals het feest waar je net vandaan komt, alleen dan met onfortuinlijk TL-licht.

4. Maar drink ook niet te weinig.

Nieuwjaarsdag wordt vaak gekenmerkt als een dag vol schuld, schaamte, spijt en zelfreflectie. Dus, hoe minder je onthoudt van de avond ervoor, des te beter. Oud & Nieuw is een nacht waarin al je medevierders vaak te dronken zijn om in de gaten te hebben hoe dronken jij bent. Grijp deze eens-in-een-jaar kans om absoluut indiscreet, luid, onbegrijpelijk en idioot te zijn, en vergeet het allemaal de dag erna. De juiste alcohol-tot-gekte-ratio is moeilijk precies goed te krijgen, maar waar je je op moet richten is wat de politie zou kunnen omschrijven als ‘prettig gestoord.’

5. Doe rustig aan.

Het probleem met Oud & Nieuw is niet dat het tot zo laat duurt, maar dat het al zo vroeg begint. Als je om 16:00u al aan de champagne zit vanwege de oudejaarsborrel, is de kans dat de vlag al om 23:00u halfstok hangt aanzienlijk. Dus begin rustig met een kop thee of een cola’tje en spaar jezelf.

6. Borrelhapjes zijn geen avondeten.

Ook als je niet de ambitie hebt om helemaal loco te gaan deze avond: niets zal de kansen op een succesvolle avond dermate verbeteren als het eten van een goede maaltijd ergens tussen 17:00u en 22:00u. En als dit klinkt als het advies van je brommende opa die het allemaal al eens heeft meegemaakt: het is zo.

7. Vermijd amateurs.

Oudejaarsavond betekent ook een welverdiende avond uit voor de mensen die nauwelijks drinken en zelden later dan 22:00u op bed gaan. Zorg dat je hier niet stuck in the middle zit. Misschien ben je aan het begin gecharmeerd van hun losbandige ontspannenheid, later op de avond geven ze over en breken ze hun enkels.

Je wil niet degene zijn die hierin de ouderrol op zich moet nemen.

8. Als je zelf een feestje geeft, zorg dat het om een bepaalde activiteit draait anders dan het consumeren van drank.

Doe een eind-van-het-jaar quiz, ga klaverjassen, speel twister of ganzenbord of triviant, waar je ook maar zin in hebt. Zorg in ieder geval dat drank een aanvulling is op de avond en niet een invulling.

9. Maak een lijst van mensen waarbij je uit de buurt moet blijven.

Voor de singles onder ons: wees eerlijk naar jezelf. We kennen allemaal dat moment rond een uur of twee ’s nachts. Maak een lijstje in volgorde van wat sociaal inacceptabel is, waarvan de bovenste de personen waar je écht bij uit de buurt moet blijven, bijvoorbeeld: de vrouw van je baas, je baas, je ex-vriend, de moeder van je ex-vriendin, die ene persoon die je ooit eens op Tinder hebt gespot, die ene persoon waarmee je vorig jaar zoende, de uitsmijter, de barman of degene wiens seksuele geaardheid enkel op de jouwe aansluit na zes flessen bubbel-rosé, enzovoorts.

10. Onthoud dat er na 12 uur niets meer gaat gebeuren waar je de volgende dag nog trots op kan zijn.

We zeggen niet dat je het grote feest stipt 12 uur moet stoppen, maar weet dat het alleen maar downhill kan gaan. Denk: Assepoester. Je verliest een schoen, je oogmake-up glijdt naarmate de avond vordert steeds verder naar je kin, je slaat iemands drankje uit handen, kortom: alles wordt alleen maar meer anti-glamour. Mannen transformeren in een soort Napoleon Dynamite of denderen ergens kwijlend in slaap, nadat ze een drie weken oude pizza hebben weten te verteren. Het enige wat je wellicht overhoudt is een sterk verhaal voor bij een volgende borrel.

ELKE VERWOERD


Weet je nog niet wat te doen morgen? Lees hier de tips van Esther voor een feestje morgenavond.

Namens de redactie van MNSKP: alvast een gelukkig nieuwjaar!