Dé december uitgaanstips van Esther!

In Beleven, Evenementen by Esther WettingLeave a Comment

December is één van de drukste maanden van het jaar. De feestdagen liggen in het vooruitzicht, waardoor het kopen van cadeaus en de voorbereidingen voor Sinterklaas en Kerst vaak stress met zich meebrengen. Daarom is het fijn om ook eens te kunnen ontspannen. Alleen, met vrienden of met familie. Zin om er gezellig op uit te gaan? Lees dan dé tips hieronder voor een onvergetelijke decembermaand!

Kunst & geschiedenis >> Mata Hari Tour & Tentoonstelling

Ben jij geïnteresseerd in het verhaal van Mata Hari en de stad waarin zij opgroeide? Dan is de Mata Hari Tour, een stadswandeling door Leeuwarden, een must om te bezoeken. In december begint deze tour elke zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur bij de ingang van het Fries Museum. Heb je niet zoveel geld meer te besteden tijdens deze dure decembermaand? Dat komt goed uit, want deze tour is gratis toegankelijk.

Wil je nog meer weten van het leven van Mata Hari? Dan is ‘Mata Hari, de mythe van het meisje’ een aanrader. Het is de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Het leven van het beroemde Friese meisje Margaretha Zelle wordt aan de hand van onder andere brieven, dossiers en foto’s in beeld gebracht. De tentoonstelling is de hele maand december van 11:00 tot 17:00 uur – met uitzondering van maandagen – te zien in het Fries Museum. Ticketprijs voor volwassenen is €16,-, met museumjaarkaart €3,-. Ben je student of heb je een CJP-pas, is een ticket €9.50.

Als je dan toch in het museum bent, loop dan ook even langs de kunstwerken van Eric Giraudet de Boudemange (1983) op de bovenste verdieping. De Franse kunstenaar toerde door Friesland en koppelt in zijn speelse kunst de Friese traditionele spelen aan huidige ontwikkelingen in het landschap.

Op de bovenste verdieping vind je ook de kunst van de winnaar van de Gerrit Bennerprijs 2017: de Friese kunstenaar Pedro Bakker (1952). De fascinerende en provocerende (potlood)tekeningen, afgewisseld met aquarel zijn geïnspireerd op zijn verblijf in China. In deze expositie tref je het laatste politieke werk aan dat hij maakte over de moord op Theo van Gogh tot zijn meer recente werk met thema’s als culturele verschillen en oriëntalisme.

Muziek >> 2 december: Into Darkness Festival

Op 2 december vindt in Neushoorn de vierde editie van het blackmetalfestival Into Darkness plaats. De headliner dit jaar is de Zweedse black metal band Dark Funeral. Maar ook artiesten zoals Ancient, Ackercocke en Ultha zullen dit jaar het festival op zijn kop zetten. Alle vormen van black metal komen tijdens dit festival aan bod, van oldschool tot diepgaande black(-ened) metal. Tickets zijn €42,50.

Poëzie >> 7 december: Wat Jo Wolle / Wat Jij Wil

Drie dichters, Arjan Hut, Grytsje Schaaf en Anne Feddema, hebben flink zitten nadenken over wat het publiek nu écht wil. Deze avond biedt veel ruimte voor experiment en onderzoek waarin ze op lucratieve wijze scènes neerzetten in een tijd waar alle meningen tellen en steeds harder op elkaar lijken te botsen. Lukt het ze om iedereen te geven wat die wil? Entree is €5,- en je moet je wel even opgeven: er is maar plek voor 30 personen.

Muziek >> 8 december: 3voor12 Friesland Showcase

Friese popliefhebbers opgelet! 3voor12 Friesland zet in de eerste editie sinds tijden de parels van het Friese poplandschap in de schijnwerpers. Deze editie betreden The Arbees, SWEETGODANIMALS en SubSpace het podium. De showcase wordt gehouden op 8 december in de Backstage / Neushoorn Café en is gratis te bezoeken.

Kunst >> 7 – 16 december: Media Art Festival

Van 7 t/m 16 december vindt aan de Snekertrekweg het Media Art Festival plaats. Hedendaagse mediakunst van net afgestudeerde mediakunstenaars uit binnen- en buitenland wordt hier tentoongesteld. Ontdek de mooiste en spannendste kunstwerken en laat je verrassen door onder andere intrigerende films en prachtige performances. De entree voor dit bijzondere festival is geheel gratis.

Feest >> 13 december: Winterball

Ben jij student of ex-student en heb jij ook zin om een gezellig en sfeervol galabal bij te wonen? Dan is het Winterball op 13 december echt een aanrader om naartoe te gaan. Het wordt georganiseerd door de Studentenraad van Stenden en is bedoeld voor alle studenten van Stenden, NHL en VHL. Het wordt gehouden in de Harmonie, waar meerdere zalen zijn afgehuurd voor dit geweldige bal. Artiesten zoals Freddy Moreira, Martin Harder en Chris Hendrix zullen samen met jou de avond op zijn kop zetten. Tickets zijn voor €15,- verkrijgbaar online of op één van de hogescholen.

Festival >> 15 – 17 december: Freeze Festival

De 21e editie van dit bruisende festival vindt dit jaar plaats in Neushoorn van 15 t/m 17 december. De leukste en grootste Friese poptalenten worden op het Freeze Festival gepresenteerd. Hiernaast met topbands als My Baby en Millionaire als ultieme kersen op de taart. Geniet drie dagen lang van de beste optredens, unieke projecten en nog niet eerder vertoonde samenwerkingen. Tevens worden de Friese Popawards uitgereikt. Van muziek tot video en film; aanstormend Fries talent tref je hier! Een driedaags ticket bedraagt €25,-.

Sneupen >> 16 – 17 december: Kerstmarkt Blokhuispoort

Vind jij het ook altijd zo gezellig om rond te lopen op een kerstmarkt en te genieten van de leuke sfeer? Dan is de jaarlijkse kerstmarkt op 16 en 17 december in de Blokhuispoort een aanrader om te bezoeken. Naast de kerstmarkt is er ook een ijsbaan om lekker te schaatsen. Koud gekregen na al dat schaatsen of wandelen? Plof gezellig neer bij het nieuwe eetlokaal Proefverlof of duik de winkeltjes in bij Cellenblok H. Toegang is gratis.

Feest >> 23 december: 90s XXL Oldehoofsterkerkhof

Zin om helemaal los te gaan op de grootste hits uit de jaren ’90? Dan is het grootste 90s feest van Noord Nederland op het Oldehoofsterkerkhof de place to be! Op 23 december kun jij heerlijk meezingen en je beste dancemoves laten zien tijdens deze spectaculaire throwback. De Vengaboys en Party Animals zullen deze avond helemaal op zijn kop zetten. Tickets zijn €19,-. Wees er snel bij, want op is op!

ESTHER WETTING