10 vreemdste nieuwskoppen van 2014

In Actueel, Stadse Zaken by Redactie

Door Elke Verwoerd

2014. Aan alles komt een eind, zullen we maar zeggen. Landelijke nieuwsmedia sluiten het jaar af met terugblikken: de-top-zoveel-van-2014. Nieuwsitems, boeken, films, youtube-filmpjes die viral gingen, de slechtste grappen, tv-momenten en overledenen passeren de revue. We gaan er prat op.

Voor Leeuwarden is 2014 wat stilte ná de storm. 2013 was een magisch jaar met onder andere de opening van het Fries Museum, Gecellig, eerste editie van Welcome to the Village, Culturele Hoofdstad 2018, 058helpt, Serious Request en Serious Record, maar ook de afschuwelijke brand op de Kelders en de bizarre herfststorm. Allicht zijn we even een jaartje verzadigd. Er is genoeg gebeurd, succesvolle evenementen waren er, maar genoeg voor een top 10? Waar zijn de schandalen? Het Psy-Fi festival? Harmoniekwartier? Neh. Iets met sensatiegeilheid dan? 2014: een jaar waarin er geen hond in het nieuws is? Geen rel heeft mogen geschieden? Ook Cambuur draait wederom een topjaar. Wat nu? Kattenplaatjes?

We hebben nog net niet onze kop gebroken om een ietwat zinnige top 10 voor Leeuwarden te bedenken. Nieuws in Leeuwarden voor dit jaar is zoeken geblazen: we zijn zo gewoon gebleven. Spittend en ploegend door het nieuws van diverse Leeuwarder media kwamen we op wat bijzondere koppen. Onze top 10 ontsproot voor onze ogen.

Hier een strenge – want er zaten echt veel leuke tussen – selectie van artikelen in lokale media die bij ons reacties opriepen: verbazing, nieuwsgierigheid, een gniffel tot ‘lekker belangrijk’. Met een gedegen toelichting. Met dank uiteraard aan de creatieve redacteuren voor de heerlijke titels.

1. ‘Friese Koers woedend op afvaltoerisme.’ – Liwwadders, 27-10-2014

Nu kennen we ramptoerisme, maar wat moeten we verstaan onder afvaltoerisme? Een gezellig dagje naar de stort en selfies maken met een vierdehandse, mishandelde en afgebeulde koelkast?

2. ‘Daar is Nynke. Nu met licht.’ – Liwwadders, 23-10-2014

HOOOOI NYNKE! NU ZIE IK JE!

3. ‘Politie redt cavia van de dood.’ – De Huis aan Huis, 30-10-2014

Het verdient een lintje.

4. ‘Extra gratis geld voor Aftelfeest.’ – Liwwadders, 21-10-2014

Geld. Gratis.

5. ‘Stofzuiger uit raam woning de Kelders.’ – De Huis aan Huis, 10-11-2014

Nieuws van de dag.

6. ‘Proefslapen in je droomhuis: dat moet je vanavond doen. Of niet?’ – Liwwadders, 17-10-2014

*dumdumdumduuuuum*. Wat is dit? Moet het aan het twijfelen brengen? Tref ik proefmonsters onder m’n proefbed? Een vreemde in de proefdouchecel?

7. ‘Knapste barman van Leeuwarden laakt gebrek aan concurrentie.’ – De Huis aan Huis, 13-11-2014

Arme barman. Wint ‘ie eens wat, hè.

8. ‘De Ridder: met steun klein lief monster verslaan Ajax.’ – De Huis aan Huis, 3-11-2014

De titel wekt nieuwsgierigheid. Klein, lief monster? Zet ‘ie z’n kind in? Heeft ‘ie een huisdier? Is het één van z’n spelers? Bijnaam van z’n vrouw?

9. ‘Daar is Nynke weer, nu met kerken.’ – Liwwadders, 30-06- 2014

HOOOOOI NYNKE!!!

10. ‘Beurse ballen door jaloerse echtgenoot.’ – Leeuwarder Courant, 25-02-2014

Beurse ballen. *gniffel*. Wel wat naar als je visueel bent ingesteld. De alliteratie doet het ‘m: net poëzie. Of de start van een nieuwe kersthit.