Culturele must-sees volgens Neushoorn, Tryater en Fries Museum

In Kunst & Cultuur, Uittips by Amarins Jansma

Door Amarins Jansma

Zoals jullie vast allemaal wel weten is er een nieuw jaar begonnen, het jaar tweeduizendenzeventien. In 2018 is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad, maar dat betekent niet dat er in 2017 geen leuke culturele en muzikale evenementen plaats gaan vinden. Ik heb het Fries Museum, Tryater en Neushoorn gevraagd om hun komende hoogtepunten op papier te zetten om jullie te voorzien van wat leuke tips! Daarnaast heb ik zelf ook nog wel wat leuke tips.

Fries Museum

Alma Tadema was en is nog steeds een groot succes. Het Fries Museum komt dit jaar met drie nieuwe tentoonstellingen:

Sitsen – vanaf 10 maart
Exotisch katoen dat de wereld veranderde. Exotisch en toch oer-Fries, dat is sits. Glanzend, gebloemd, handbeschilderd katoen uit India dat in de 16de eeuw Europa veroverde. Prachtige patronen die vertrouwd voelen en tegelijkertijd een heel bijzonder verhaal met zich meedragen. Vanaf maart 2017 neemt het Fries Museum je met zijn uitzonderlijke collectie sitsen mee op een reis van India naar Hindeloopen, naar Indonesië en Japan.

Beladen landschap – vanaf 4 februari
Auschwitz, Lampedusa en Aleppo. Plaatsen die in ons collectieve geheugen gegrift staan. Ook in de beeldende kunst heeft de geschiedenis zijn sporen nagelaten. Kunstenaars geven al decennia lang betekenis aan ‘beladen’ landschappen. Voor Anselm Kiefer is heel Duitsland als landschap besmet. In het Fries Museum is zijn werk Bilder-Streit te zien. Met typerende materialen als linoleum, olieverf, zand en jute toont hij zijn behoefte aan een nieuwe Duitse identiteit. Waar Kiefer een zoektocht verbeeldt, legt Sophie Ristelhueber letterlijk de bestaande sporen van conflict vast. Haar werk Fait laat de bijna serene overblijfselen van de eerste Golfoorlog in Irak zien.

Mata Hari – vanaf  14 oktober
Het meisje dat in 1876 als Margaretha Zelle wordt geboren in Leeuwarden, is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Maar haar talloze affaires met mannen in uniform maken haar verdacht in de ogen van de geheime diensten. Mata Hari sterft tijdens de Eerste Wereldoorlog voor een vuurpeloton in de bossen bij Parijs. In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari werd geëxecuteerd en maakt het Fries Museum een grote tentoonstelling rondom Mata Hari. Dit jaar wordt ook het gerechtsdossier van de Franse geheime dienst, van Mata Hari openbaar gemaakt en wordt eindelijk bekend of Margaretha Zelle daadwerkelijk een dubbelspionne was.

Tryater vertelt over haar vele plannen van komend jaar

“Lokkich nijjier! Tryater begint het nieuwe jaar met onderzoek, repetities en voorstellingen op scholen, om vanaf maart naar buiten te komen met nieuw werk.

Tryater kiest meer en meer voor (politiek-) maatschappelijke thema’s en het theatraal vertalen van globale vraagstukken naar onze eigen leefwereld. Tijdens voorbereidingen van projecten en na afloop van voorstellingen gaat Tryater in gesprek met het publiek.

Maar wat staat er op het programma in 2017? Misschien ken je Tryaters Satelyt-programma: jonge theatermakers zweven om het gezelschap, met Tryater als basis voor kennis en faciliteiten. Aukje Schaafsma, Karel Hermans en Tatiana Pratley van collectief Skoft&Skiep maken op die manier hun nieuwe voorstelling Work work work work work (werktitel), met verhalen uit de wijk Schieringen-Heechterp en de rest van Leeuwarden, over de waarde van werk.

De andere Satelliten (HOMSK en Illustere Figuren) zie je op 23 maart samen met Akkers en Velden en Heksenhamer bij de tweede editie van Stormram in De Lawei in Drachten.

LC-journalist en antropoloog Kirsten van Santen en Tryaters artistiek directeur Ira Judkovskaja werken sinds 2014 aan het project Wereldburgers van de Voorstreek. Op 3 april geven ze in Tryaters Sneak Preview-programma een update.

Tryater gaat in 2017 weer naar Oerol. Ira Judkovskaja maakt daar met Douwe Dijkstra, Karlijn Kistemaker, Karel Hermans, Eelco Venema en Aly Bruinsma de voorstelling Wie overleeft de grutto.

Vlak voor de zomer nóg twee Sneak previews: Tamara Schoppert werkt aan een 10+-voorstelling bij het LF2018-project Lân fan Taal en Ira Judkovskaja doet onderzoek voor de voorstelling Dorp Europa. Beide voorstellingen zijn te zien in 2018.

In de herfst gaat Tryater met twee voorstellingen op reis door de provincie: Elkenien is in prutser en Wat jo wolle (gjin Shakespeare).

En alsof dit nog niet genoeg is werkt Tryater in 2017 ook druk aan de opening van Culturele Hoofdstad op zaterdag 27 januari 2018.”

Neushoorn

Neushoorn licht graag een van haar hoogtepunten uit welke al op 10 februari plaats zal vinden. Ik ben in ieder geval super nieuwsgierig geworden naar dit evenement:

“Yes! Het Noord Nederlands Orkest (NNO) gaat De Vier jaargetijden van Antonio Vivaldi spelen in Neushoorn. Een unieke kans om de beste klassieke muziek te horen en ervaren als een echt popconcert.

Antonio Lucio Vivaldi zou je kunnen zien als de Kanye West van de 17e eeuw. Zijn muziek was voor die tijd zeer modern, bedoeld om de massa aan te spreken en niet alleen de intellectuele elite. Vivaldi’s composities bevatten vernieuwende melodieën en thema’s, met harmonische contrasten. Bovendien had hij naar verluidt vele liefdesaffaires, waaronder met zangeres Anna Giraud.

In een tijd waarin de prachtigste barokmuziek werd gecomponeerd, is De Vier jaargetijden een absoluut hoogtepunt. De Vier Jaargetijden zijn de allereerste programmawerken uit de muziekgeschiedenis waarbij de componist met woorden – in dit geval titels en gedichten – toelicht waar de muziek naar verwijst. Er komen diverse geluiden en stemmingen voorbij die bij de seizoenen horen, waaronder een ijzige noordenwind, zoemende bijen en kabbelende beekjes.

Kom genieten van geniale klassieke muziek in een unieke setting, gewoon in je spijkerbroek en met een biertje in de hand. Samen met het NNO gaan we je laten zien dat popcultuur en klassieke muziek prima samengaan.”

De tips van Amarins

The Passion – donderdag 13 april

Het jaarlijks terugkerende evenement voor Pasen vindt dit jaar plaats in ons Leeuwarden. The Passion vertelt over de laatste uren van het leven van Jezus, zijn dood en de opstanding en wordt live uitgezonden op NPO1. Stiekem geniet ik er toch altijd weer van, vooral wanneer iets niet helemaal lekker loopt. Ik ben er in ieder geval dit jaar bij.

Fries StraatFestival – 26, 27 en 28 mei
Het Fries StraatFestival staat garant voor een heel weekend cultureel genieten in Leeuwarden, een betere tip om een heel weekend cultuur te snuiven kan ik jullie niet geven.

Welcome to the Village – 21, 22 en 23 juli
Waarschijnlijk wel bij iedere Liwadder bekend, een uitgebreide toelichting lijkt mij dan ook niet nodig. Ik geniet in ieder geval altijd ontzettend van dit festival. Lekker swingen bij bekende, minder bekende en opkomende artiesten onder het genot van bier en heel veel eten bij alle foodtrucks. En het mooie is, je kunt er gewoon op je eigen fiets naar toe.

CityRock – 9 september
Waar het vorig jaar nog een 2-daags festival was in het Rengerspark, oftewel De Bult, lijkt het er nu op dat CityRock maar één dag plaats gaat vinden en dan wel op het Oldehoofsterkerkhof. Jammer, gras is toch altijd wat beter dan die harde grafstenen. Echter lijkt de strijd nog niet gestreden te zijn vanuit de organisatie, dus wie weet. Ik heb goede dingen gehoord over CityRock, zelf ben ik er nog nooit geweest. Met artiesten zoals De Staat en John Coffey was de afgelopen editie een groot succes. Ik ben in ieder geval benieuwd wat CityRock ons dit jaar te bieden heeft!