Captain Fantastic: hilarisch, zwaar confronterend en indrukwekkend mooi

In Films, Recensie by Werner Cazemier

Door Werner Cazemier

[wp-review id=””]

Je wordt 18, je krijgt je eerste rijles, je gaat studeren, je gaat achter de vrouwen aan. Ja, de maatschappij beschouwt je als een echte man. Althans de gevestigde maatschappij ziet graag dat iedereen zo geïntroduceerd wordt in de wereld der volwassenen. Dit gaat echter niet op als je de zoon bent van Ben Cash (Viggo Mortensen).

Terwijl je hele familie gecamoufleerd in klei toekijkt, smeert je vader met zijn vingers bloed over je gezicht. Achter hem ligt het hert dat je net gedood hebt en waarvan je de lever van hebt verorberd. ‘Je bent een echte man, Bodevan.’ Bodevan (George MacKay) is één van de zes kinderen van Ben en Leslie (Trin Miller). Ze wonen met zijn allen ver afgelegen van de bewoonde wereld in het bos en zijn volledig zelfvoorzienend in hun behoeftes. Thuis geschoold, tot op het bot toe getraind: het zijn de Von Trapps van de wildernis.

‘Hippies’ of ’Geitenwollensokkendragers’, zullen enkelen onder jullie wel denken. En ja, misschien wel, maar ook weer niet. Captain Fantastic is niet een film over een gezin dat in het bos leeft. Het is geen film om een duurzame leefstijl te promoten. Het is een film die ons keihard confronteert met de twee uiterste leefstijlen die onze maatschappij kent. Een duurzame en ecologische leefstijl versus een consumerende kapitalistische leefstijl, en het is aan de kijker wat beter is.

Ben zorgt al maanden alleen voor zijn kinderen. Leslie is opgenomen in een kliniek waar ze herstelt van een zware depressie. Wanneer Leslie besluit uit het leven te stappen en dit bericht Ben bereikt, is het onvermijdelijk dat deze twee werelden gaan botsen. De familie van Leslie is het namelijk geheel oneens met de gekozen leefstijl van Ben en Leslie en geven Ben dan ook de schuld van Leslie haar dood.

De reis door deze twee werelden is adembenemend. Je wordt als kijker heen en weer getrokken tussen emoties; je hebt de hilariteit van de vervreemde familie, dan weer de dramatische momenten van hun reis die menig diepe zucht of traan losmaakt in de zaal. De film van Matt Ross legt voornamelijk de vinger op de zere plekken. Is het juist zoals wij nu leven? Zijn we correct bezig? Moeten we veranderen? Vragen die steeds meer in onze samenleving spelen. Deze film is geen antwoord op die vragen, maar houdt ons wel een enorme spiegel voor.

Captain Fantastic is een film voor het hele gezin. De genotzalige eerlijkheid en openheid van Ben en de kinderen. Het vrije leven in de wildernis en de clash met de gevestigde orde. Prachtige opnames die over het scherm schitteren. Een film om te delen met iedereen.

Captain Fantastic draait in Slieker film. Klik hier voor de agenda!