De bijzondere boerderij van Boer Bart

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

Leeuwarden is dit jaar Stad van de Smaak en daar besteden we graag wat aandacht aan. Wat houdt dit nu precies in? En wat hebben we te bieden op culinair gebied? Foodbloggers Femke en Sanne zijn op ontdekkingstocht.

Door Sanne Dijkstra

Afgelopen dinsdag mocht ik samen met Femke en een hele bups andere foodbloggers on tour door culinair Friesland, georganiseerd door onder andere Leeuwarden Hoofdstad van de SmaakWEareGRUTSK en Beleef Friesland. Een hele dag lang werden we getrakteerd op het allerlekkerste dat Friesland te bieden heeft. En dat is me nogal wat, kan ik je zeggen. Veel te veel voor 1 blog, dus de komende tijd zul je op MNSKP regelmatig iets tegen komen over de prachtige producten, bijzondere producenten en inspirerende koks waar we kennis mee hebben gemaakt.

Ik begin met Boer Bart. En hoewel Boer Bart een bijzonder aardige en grappige vent is, komt dat vooral door kalfje Wybe. Kalfje Wybe zat stevig tegen me aangeklemd toen hij samen met ons een ritje in een old skool schoolbus maakten – reuze spannend voor een kalfje – en Wybe heeft mijn hart gestolen. Dat Wybe ineens wel erg nodig moest plassen en mijn jas daarvan liet meegenieten doet daar niets aan af. I heart Wybe.

Wybe woont, onder andere met kip Antoinette – die de busreis wat koelbloediger doorstond – op de boerderij van Boer Bart. En dat is een bijzondere boerderij. Bart wil als boer dat ook de mensen na ons nog kunnen genieten van al het mooie dat de natuur ons te bieden heeft. Duurzaam agrarisch ondernemen betekent voor Bart: zoveel mogelijk loslaten van wat de mens bedacht heeft tussen dier en natuur. Het mooiste daaraan vind ik dat de dieren gestimuleerd worden in hun eigen, natuurlijke gedrag. De koeien grazen in de wei, de kippen hebben een kipcaravan, en alle dieren hebben hun eigen rol in de kringloop. Zo zorgen de kippen samen met insecten voor de verspreiding van de mest over het land. Dat betekent dan weer dat Boer Bart minder ritjes op de trekker hoeft te maken en een giertank overbodig wordt: hállo, brandstofbeperking!

Kalfjes zoals Wybe worden op veel andere boerderijen direct na de geboorte gedood, omdat ze ‘onbruikbaar’ zijn op een melkveeboerderij. Dat vind Boer Bart maar niets – zijn vrouw overigens ook niet – en daarom kun je een kalf adopteren. Voor 2 euro per dag mag het kalf dan zeven maanden opgroeien op de boerderij. Tegen de kerst worden de dieren geslacht en is het vlees voor jou. De kalveren veranderen op die manier van ‘restafval’ in een product met een goed, eerlijk verhaal: vlees van een dier waarvan je zeker weet dat het een goed leven heeft gehad. Al zal ik natuurlijk niet ontkennen dat ik wilde dat die lieve Wybe het eeuwige leven had.

Je kunt ook kakelverse eitjes, melk en yoghurt bestellen bij Boer Bart. Ik gebruikte de eitjes en de melk om echte Friese wentelteefjes van sûkerbôle mee te maken. Smullen!

Wentelteefjes van Fryske sûkerbôleProcessed with VSCOcam with f2 preset

voor 4 personen

  • 8 plakken suikerbrood
  • 1 ei
  • 175 ml melk
  • 1 tl kaneel + extra
  • klont roomboter

Kluts het ei in een diep bord. Kluts de melk en de kaneel erdoor. Smelt ondertussen de roomboter in een koekenpan. Wentel de plakken suikerbrood één voor één door het eimengsel en bak ze in ongeveer 6 minuten bruin. Keer tussendoor regelmatig om. Bestrooi met wat extra kaneel, en serveer eventueel met een lepel dikke yoghurt of kwark.