Bestaat eeuwigdurende liefde?

In Recensie, Theater by Amarins Jansma

Door Amarins Jansma
Foto’s door: Johanneke Dijkstra

Eeuwigdurende liefde, kan dat überhaupt bestaan? Cas (Eelco Venema) en Dorien (Marjolein Ley) vragen het zich hardop af in ‘So Happy Together’ van theatergezelschap HOMSK. Cas en Dorien zijn inmiddels al 7 jaar bij elkaar, nadat ze elkaar ontmoet hebben op de boot naar Vlieland. De voorstelling, geregisseerd door Thomas van Ek, toont de absurde wereld van hun ontspoorde relatie.

Het lijkt niet meer helemaal over rozen te gaan in de relatie van Cas en Dorien. Soms is er liefde, soms is er haat, en dan lijkt er ook nog eens overspel te zijn in de relatie. Het gaat over vasthouden, maar toch los moeten laten. Het is een gecompliceerde voorstelling, een voorstelling die niet in een paar zinnen samen te vatten valt. Het is een verhaal wat niet na te vertellen is en wat ik ook niet na wíl vertellen met de angst om teveel te verklappen. De voorstelling moet je overkomen, zelf ervaren, interpreteren en beleven.

homsk-sohappytogether-2016-scenefotos-24-door-johanneke-dijkstra

De locatie is niet een standaard theater setting. Het wordt dan wel gespeeld in het gebouw van Tryater, maar niet in een van de theater-zalen. Het decor met de tribune is opgezet in de werkplaats van Tryater waardoor het gelijk een andere sfeer geeft. Wanneer ik naar binnen loop en plaats neem, begrijp ik de term ‘keukenkomedie’: het decor bestaat uit een aantal blokken die samen een keuken vormen. Dit decor wordt gebruikt op manieren die je van tevoren niet kan bedenken, en door de levendigheid van de voorstelling is er op het einde amper nog een keuken in te herkennen.

Er is goed uitgepakt met het licht en de muziek, de stoppen slaan letterlijk door. Het ene moment is er een rustig dialoog aan de gang, het andere moment is er keiharde muziek met knipperende lampen en wordt er gedanst. Hierdoor blijft de voorstelling verrassen en wordt je aandacht continu getrokken. Tegen het einde van de voorstelling aan word je verrast met muzikant Douwe Dijkstra op het podium. Met zijn gitaar en donkere stem is het een perfecte toevoeging aan de voorstelling.

homsk-sohappytogether-2016-scenefotos-7-door-johanneke-dijkstra

Het spel van de acteurs is erg overtuigend. Je kunt duidelijk zien dat het stuk ook dichtbij henzelf staat waardoor het, ondanks de soms absurde scènes, ontzettend realistisch gespeeld wordt.

Ik was, en ben nog steeds, erg onder de indruk van de voorstelling. Van het begin tot einde was ik geboeid. Er komen tijdens de voorstelling zo veel verschillende emoties aan bod bij de spelers die ook daadwerkelijk binnen komen bij het publiek. Er wordt gelachen, niet gehuild, maar zeker wel ontroerd. Juist omdat het onderwerp voor velen zo herkenbaar is, wordt je meegenomen in de voorstelling.


Op 30 november, 2, 3 en 4 december is de volledige voorstelling nog te zien in de werkplaats van Tryater. Check hierrr voor meer informatie.