Bedenkers & Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen komen met Fjoer

In Beleven, Evenementen by Alwien de Boer

Door Alwien de Boer

De Bedenkers & Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen (BUOG) komen in december met de nieuwe voorstelling Fjoer: een winterpicknick met koor, orkest en dans in de stoere fabriekshal van de Mannen van Staal.

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere combinatie van muziek, dans, eten en warmte in de donkerste maand van het jaar, sprak ik met Kees Botman, de ene helft van BUOG. Al bijna 15 jaar bedenkt en maakt Kees samen met Pieter Stellingwerf als BUOG ongewone gebeurtenissen. Neem een kijkje in de lijst “gedane zaken”op de website en je ziet meteen dat dit de perfecte omschrijving is voor wat deze mannen doen.

Kees vertelt dat BUOG zo’n 4 à 5 producties per jaar maakt. “De locatie is hierbij altijd anders en fungeert als het uitgangspunt bij het bedenken en vormgeven van de voorstelling.”Afgelopen zomer speelden ze Dwerskop, een voorstelling in het nieuwe, toen nog niet geopende, aquaduct op de Centrale As bij Bergum. Je kunt BUOG ook kennen van Leeghwater, een drive-inspektakel midden op de Afsluitdijk met Bert Visscher in de hoofdrol.

Fjoer is een vervolg op Carmina Burana, de muziektheatervoorstelling die BUOG drie jaar geleden maakte in opdracht van Stichting Calliope. Ook nu werkt BUOG samen met Calliope net als met brassband Solibrass, dansers, een koor en solisten. De gedichten van Baukje Wytsma zijn voor Fjoer het uitgangspunt geweest voor de muziek die dirigent Gerben van der Veen speciaal componeerde voor deze voorstelling. “We willen met Fjoer een gevoel van saamhorigheid creëren, het wordt een echte eindejaarsvoorstelling”, vertelt Kees.

De bezoekers kunnen al picknickend genieten van muziek, poëtisch gezongen teksten, dans, projecties en natuurlijk een vuurtje. Iedereen mag zelf zijn picknickbenodigdheden meenemen, “zoals bij een zomers evenement als Skûtsjesilen.” Geen zin om alles zelf mee te nemen of wil je iemand verrassen? Je kunt ook een stoel, tafel en gevulde picknickmand reserveren. En er is onder andere snert, warme chocomel, glühwein te koop.

Fjoer is te zien op 22, 23, 27, 28, 29 en 30 december bij de Mannen van Staal. Kijk voor meer informatie op hun website!