Frontman band DIFF vertelt!

In Interviews, Muziek by Elke Verwoerd

DIFF is een zeskoppige band die al heel wat harten heeft gestolen met de combinatie van americana, folk en blues noir. De zes vrienden traden op bij De Wereld Draait Door, in de aftershow van De Dijk in de HMH en sinds het Greidhoek’ Festival mogen ze ook Nico Dijkshoorn onder hun fans rekenen. 

Het begon allemaal twee jaar geleden met hun eerste officiële optreden op het Freeze Festival op het kleinste podium dat er in Stadsschouwburg De Harmonie te vinden was. Dit jaar staan ze er weer, nu op het hoofdpodium. Ze spelen eenmalig samen met Town of Saints, een al wat bekender indie-folk duo. Veel ontwikkelingen en ook al veel gebeurd! Tijd om even om tafel te gaan met frontman Diff Rouw om te vragen hoe het met hem gaat, waar de band zoal mee bezig is en natuurlijk wat we kunnen verwachten van de samenwerking tussen DIFF en Town of Saints (Town of DIFF) op het aankomende Freeze Festival.


 Door Elke Verwoerd

 

Diff in het kort:

Diff Rouw - Erwin Jonkman

Erwin Jonkman Fotografie

Leeftijd: ‘Mijn leeftijd is hopelijk gestagneerd op 28 jaar.’Beroep: ‘Ik ben zanger/gitarist bij DIFF en mag me nog steeds student noemen. Wat eigenlijk al voorbij had moeten zijn.’
Speelt het liefst: ‘Ik speel het liefst op mijn piano en speel dan de meest cheazy melodieën. Maar vind het ook erg leuk om met mijn hond Mr. Dudley te wandelen en te spelen.’
Mooiste liedje ooit: ‘Daar vraag je me wat… Ik vind veel nummers mooi. Denk dat ik moet kiezen voor A House Where Noboby Lives van Tom Waits‘.
Lacht het hardst om: ‘De wereld en haar politiek. Maar dit zal een cynische lach zijn ;). Verder moet ik erg hard lachen om de klunzigheid van mijn zwangere vrouw.’
Leeuwarden is voor jou: ‘Een stad waar meer mogelijk is dan je denkt. Het is een fijne stad om in te wonen. Een plek waar ik me thuis ben gaan voelen.’

 

Hoe gaat het? Waar ben je zoal mee bezig?

‘Het gaat goed! Druk met mijn band DIFF. We zijn een groep vrienden die houden van het podium en van de muziek die we maken. Momenteel zijn we hard aan het werk met het schrijven van nieuw materiaal voor een nieuwe single/EP/album. Naast de vele optredens die we doen, proberen we hier tijd voor te maken.
Persoonlijk ben ik ook erg druk bezig met de voorbereidingen betreffende mijn dochter. Ze wordt, als het goed is, midden november geboren. Hier ben ik me dus mentaal flink op aan het voorbereiden, in hoeverre dit dan ook mogelijk is. Een spannende tijd!’

 

Wat betekent muziek voor jou?

‘Ontzettend veel. Het heeft me gevormd tot wie ik ben. Ik ben er mee opgegroeid en weet eigenlijk niet anders. Toen ik een kleine hummel was, werd bij mijn moeder de lucht gevuld met Jaques Brel, Maria Callas, Tom Waits en Leonard Cohen. Bij mijn vader ben ik geïndoctrineerd met Amerikaanse rock. Een mix van veel soorten muziek. Ben blij dat ik dit allemaal heb meegekregen. Mijn ouders hadden me ook kunnen volstoppen met kennis over bloembollen of rubber. Ben blij dat ze voor de muziek hebben gekozen, haha!’

 

Waar haal je de inspiratie vandaan voor jullie nummers?

‘Inspiratie haal ik uit dagelijkse dingen. Niet dat mijn teksten autobiografisch zijn; ik vind een gek verhaal verzinnen ook altijd erg leuk. Verhalen vertellen is toch wel hetgeen dat ik het liefst doe, of het nou fictie of realiteit is. De muziek die we maken past vaak bij de tekst. Uiteraard werkt het ook wel eens andersom. Dan krijg ik weer de inspiratie van de melodie.’

 

DIFF bandWat wil je de luisteraars meegeven met je muziek?

‘Ik wil een speciaal gevoel overbrengen, wat voor gevoel het ook mag zijn. Mijn doel is het publiek laten meegaan in de tekst en de muziek. Iets waar ze nog eventjes aan kunnen denken. Ze weg laten lopen met een melodie in hun hoofd.’

 

Op het Freeze Festival spelen jullie samen met Town of Saints! Hoe is dat ontstaan?

‘Harmen Ridderbos, de zanger van Town of Saints, had me toegevoegd via social media. Vervolgens heb ik een chatvenster geopend en raakten we in gesprek over de muziek die we maken. Ik had al langer het idee om samen met een andere band het podium op te gaan voor een duo-show: nummers samenvoegen en gezamenlijk spelen voor publiek. Toen heb ik de stoute schoentjes aangetrokken en heb Harmen gevraagd of zij daar interesse in hebben. En nu, een paar maanden later, staan we samen op het hoofdpodium van het Freeze Festival. Een optreden waar ik enorm naar uitkijk!’

 

Wat vinden jullie in elkaar?

Town of Saints - foto: Ruben van Vliet

Town of Saints – foto: Ruben van Vliet

‘De muziek die beide bands maken ontmoet ergens op een kruising na een lange weg. De nummers lijken niet echt op elkaar, terwijl je hoort dat er kleine overeenkomsten zijn. Na de eerste repetitie viel op dat de mix erg goed werkt. De TOS nummers krijgen een DIFF randje en de DIFF nummers een TOS randje. Al met al een inspirerende en bijzondere samenwerking. Ik zou liegen als ik zei dat ik geen leuke progressies hoor waar ik misschien ook wat mee kan. Hiernaast vind ik de relatie die Heta en Harmen hebben erg bijzonder. Een stel samen op tour met alles wat daarbij komt kijken. Het zijn erg leuke mensen en fantastische muzikanten.’

 

Wat kunnen we ongeveer verwachten van jullie optreden samen op Freeze?

‘Jullie kunnen een leuke energieke show verwachten! Twee bands met passie en liefde voor hetgeen wat ze doen. Ik zeg: kom gewoon lekker kijken en oordeel zelf!’

 

Waar droom je van voor de toekomst?

‘Ik hoop dat we lekker kunnen blijven spelen en DIFF kunnen uitbouwen tot een band waar ik iedere week prachtige dingen mee mag doen en beleven. Succes komt dan misschien om de hoek kijken, maar het muziek maken gaat voor!’

 


DIFF is zaterdag 27 september te zien op het Freeze Festival in een duoshow met Town of Saints in de Rabobankzaal om 21:15u. In originele formatie zie je ze zondag 26 oktober in café De Spoek. Je kan ze volgen op Twitter en Facebook voor meer tourdata en info!