Alternatieve feiten: (niet) in Leeuwarden

In Expositie by Redactie

Bij de Academie voor Popcultuur is vanaf donderdag 16 februari een bijzondere installatie te zien. Breedbeeld, een installatie van tien televisies waarop aan tien mensen wordt gevraagd wat de rol van kunst in de maatschappij is. Eén vraag, tien antwoorden.

blind vertrouwen

Sinds de opkomst van social media is het heel makkelijk geworden om nepnieuws te verspreiden. Iedereen kan content plaatsen op internet, waardoor de grenzen tussen waarheid en onwaarheid lijken te vervagen. Het wordt moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden. Zeker als mensen blind vertrouwen op maar een bron, zoals Facebook.

oordeel uitstellen

De installatie toont volgens de makers Daan Bandringa en Wytse Dijkstra aan hoe opmerkelijk het is dat mediaconsumenten vaak van maar een bepaalde bron gebruik lijken te maken. Ze denken dat het belangrijk is dat mensen hun oordeel nog even twee artikelen, opiniestukken, journaals, of talkshows uitstellen. Neem je genoegen met slechts een antwoord, of neem je de tijd voor meerdere?

,,Met onze installatie zorgen we ervoor dat mensen die ervoor staan in een keer tien bronnen op zich af geworpen krijgen. We maken ze het een stukje makkelijker om in een bepaald onderwerp te duiken. In dit geval is het onderwerp kunst’’, vertelt Wytse Dijkstra.

Op de installatie wordt de vraag beantwoord door alle lagen van de Academie. De kantinejuffrouw, de directeur, eerstejaarsstudenten, laatstejaars, docenten en de conciërge. Eén vraag, tien antwoorden.

De installatie is tot en met vrijdag 3 maart te vinden aan de voorkant van de Academie voor Popcultuur, Achter de hoven 23.