Gospelkoor viert vijfjarig bestaan

In Beleven, Muziek by Esther Kloosterman

Door Esther Kloosterman
Foto’s: Niels Westra

All For One is het multiculturele gospelkoor gevestigd in Leeuwarden. In 2011 is het koor opgericht door Basile Maneka, Wilco Kloosterman en Grietje Hoekstra, met het idee verschillende culturen bij elkaar te brengen. Het koor bestaat uit ongeveer 50 leden met verschillende origines waaronder Suriname, Spanje en de Antillen. Bij All For One wordt dan ook in meerdere talen gezongen. Geoefend wordt er in de Mozaik, een multicultureel centrum in de Vrijheidswijk. Aanstaande zaterdag, op 30 april, viert het koor haar vijfjarig bestaan in Neushoorn. Ik ging op bezoek bij het repeterende All For One en vertrok er met een lach op mijn gezicht.

Bij binnenkomst hangt er een gezellige sfeer, door het geluid van kletsende mensen dat de ruimte overstemt. Op de achtergrond wordt een gitaar gestemd en galmen pianoklanken. Alle koorleden zijn druk met elkaar aan het praten en trekken hun outfits aan. Wanneer het koor begint met repeteren, word ik samen met een andere correspondent op een stoel in het midden gezet en krijgen we een privéconcert. Het is een kleurrijk geheel: een koor bestaande uit zangers en zangeressen gekleed in blauw en paars gekleurde tunieken.

Leeuwarden, Gospelkoor oefent in MFC Droppingstraat voor optreden in Neushoorn.

Voor elke repetitie bidt het koor met zijn allen, een gewoonte binnen de groep. Met hun nummers, danspassen en energie is All For One niet een standaard koor. Er wordt onder andere in het Kroatisch, Afrikaans, Spaans en zelfs Fries gezongen. Wanneer ik twee dames spreek die in het koor zitten, zeggen ze vooral de sfeer prettig te vinden. “We zijn hier niet alleen om te zingen maar ook om de gezelligheid op te zoeken. In dit koor zingen we in elkaars talen en leren we ook de betekenis achter de nummers. Je leert van elkaar en elkaars cultuur.”

Leeuwarden, Gospelkoor oefent in MFC Droppingstraat voor optreden in Neushoorn.

Wanneer je het koor ziet optreden, word je spontaan vrolijk van het harmonieuze geheel. De nummers en het enthousiasme waarmee deze worden gebracht maken dat je mee wilt dansen, de sfeer is gemoedelijk. Tijdens de liedjes wordt er tussendoor een kreet geslaakt waar je verrast van opkijkt. Daarnaast speelt er een saxofoniste mee met het geheel om de sound af te maken. De multiculturele sfeer is te proeven door de verscheidenheid van het koor en de manier van optreden.

Op 30 april treedt All For One in volle ornatie op in Neushoorn. Check hierrr voor meer info.