Aliens en vlotten bouwen: interview Jelmer van der Wal

In Interview, Muziek by Esther Kloosterman

Door Esther Kloosterman

Jelmer van der Wal zag ik voor het eerst optreden tijdens een open podium. Zijn nummers zijn mij altijd bijgebleven. Jelmer entertaint zijn publiek met scherpzinnige teksten en een humoristische invalshoek. Hij vertelt zijn verhalen die je aan het denken zetten, of juist aan het lachen, met muziek. Ik ben benieuwd waar Jelmer zijn inspiratie uit haalt en waarom hij juist deze verhalen vertelt. Jelmer kwam langs voor een interview en sprak vol enthousiasme.

Waar gaan de verhalen over die je met je muziek vertelt?

“Ik, en mijn belevingswereld zijn een belangrijke input voor mijn teksten. Aan de ene kant vertel ik serieuze verhalen, waar een stukje filosofie achter zit. Dan denk ik na over waarom we doen wat we doen en hoe het precies zit met dingen. Dit probeer ik dan op een poëtische manier te vertellen. Een voorbeeld hiervan is een verhaal over een vrouw die ontvoerd is door aliens en weer op aarde landt. Haar hersenen zijn verwisseld met die van een alien, waardoor ze zich anders voelt. Het is raar en ze wil niet dat anderen doorhebben dat ze anders is. De conclusie is dat iedereen zich vaak zo voelt. Dit maakt ons juist allemaal hetzelfde. In mijn verhalen zit vaak een diepere betekenis, waar iedereen weer zijn eigen interpretatie aan geeft.”

jj

Foto door Ruben van Vliet

“Een andere kant van mijn verhalen is grappiger en cynischer. Bijvoorbeeld een liedje over de manager. Die van het soort dat je niet graag tegenkomt. Dit gaat de ABN AMRO die valt en gered moet worden door de staat. Hierin zing ik: “Ik ben de manager. Vanwege bedrijfsschuld aan de staat zet ik je zomaar op straat. Het komt altijd wel goed, want ik zwaai abracadabra, heen en weer met mijn staf en dan ben ik zomaar weer terug bij af”. Ik vind het leuk om op een grappige manier kritiek op de maatschappij te leveren. Mijn verhalen zing ik voornamelijk in het Nederlands, maar af en toe ook in het Engels en Fries. Ik vind het leuk om reacties op mijn muziek te krijgen, juist omdat ik verhalen vertel.”

Wat is je doel het vertellen van verhalen?

“De kern is verhalen vertellen aan mensen en hen hierdoor met elkaar te verbinden. Ik kan dingen toveren met mijn teksten, gedachten in iemands’ hoofd praten. Denk bijvoorbeeld aan een eenhoorn die bovenop een ster danst, terwijl hij een bak water over zich heen krijgt. Dan zie je zoiets voor je, terwijl je er nog nooit over hebt nagedacht. Met klanken of simpele woorden draag je betekenissen over. Dat talige vind ik erg interessant. Je zingt een tekst en dat doet iets met mensen. Ze hebben er bepaalde associaties bij.”

“Een voorbeeld hiervan is een liedje genaamd Ons Schip. Vroeger bouwde ik vlotten met mijn broer. Omdat het een wankel vlot is kun je er niet allebei op. Je trekt jezelf naar de andere kant en de ander trekt het vlot weer terug. De associatie die ik bij dit lied heb gaat over vroeger, indertijd overleed een buurjongetje van me. Hij verdwijnt in de verte, een stip op de horizon die niet meer terugkomt. Dan zing ik dat verhaal met beelden van dat vlot dat heen en weer gaat. Later vertelde iemand in het publiek dat zij de associatie had van een reis en nieuwe dingen ontdekken. Het is fascinerend hoeveel een verhaal teweegbrengt en hoe iedereen er andere beelden bij vormt.”

De conclusie is dat Jelmer van der Wal allesbehalve saai is. Hij sleept je mee in een verhaal en zorgt ervoor dat je meer wilt horen. Hij is iemand die vol zit met ideeën en je graag aan het denken zet. Geen standaard singer-songwriter, maar een heuse verhalenverteller.

Jelmer treedt op 4 september op tijdens het 10-jarig bestaan van theater de Bres. Tijd: 13:30-18:00, Schoolstraat 4.